Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Filmade styvdotter i duschen - frias av EU-domstol

Nu har fallet med den 14-åriga flickan från Ludvikatrakten som blev smygfilmad i duschen varit uppe i Europadomstolen.
Advokaten Jan Södergren har drivit fallet för att bland annat få till en lagändring. Men en oenig Europadomstol friade Sverige.

Det var 2002 som styvpappan placerade en videokamera i tvättkorgen i syfte att smygfilma den då 14-åriga flickan när hon klädde av sig för att duscha. Flickan hörde ett surrande ljud från tvättkorgen och hittade kameran.

Händelsen resulterade i att styvpappan polisanmäldes och åtalades. Han fälldes i tingsrätten för sexuellt ofredande. Domen överklagades till hovrätten, som friade styvpappan med motiveringen att det inte var meningen att flickan skulle upptäcka kameran och att det därför inte kunde anses vara sexuellt ofredande. Flickan tog mycket illa vid sig.

Fallet överklagades till Högsta domstolen som inte gav prövningstillstånd och därmed hände inget mer.

Men fallet togs i mars 2010 upp i TV8-programmet Lex Alonzo och då medverkade den då 22-åriga kvinnan och berättade om händelsen. I samband med att fallet uppmärksammades igen bestämde sig advokaten Jan Södergren från Stockholm att skicka en ansökan om prövningstillstånd till Europadomstolen i hopp om att bland annat få till en lagändring.

Södergren konstaterade då att det inte finns någon lag i Sverige som förbjuder filmning utan medgivande från den filmade personen så länge den som filmar inte har uppsåt att störa den filmade.

Europadomstolen avvisar normalt sett cirka 95 procent av ansökningarna, men uppenbarligen såg de allvarligt på den här händelsen och prövningstillstånd beviljades. I händelse av en fällande dom skulle Sverige bli skyldigt att betala skadestånd till kvinnan och dessutom genom lagändring se till att liknande kräkningar inte upprepas.

Nu har Europadomstolen meddelat dom och det var ytterst nära att Sverige fälldes. Tre av sju domare ville fälla Sverige för att det saknas skydd mot smygfilmningar i intima situationer och det noterades att det finns betydande brister i den svenska lagstiftningen.

Anledningen till att inte alla domarna gick på den fällande linjen var enligt Södergren att den svenska regeringen har tillsatt en utredning för att se över lagstiftningen och att man lät sig nöjas med det.

– Det är i alla fall en halv seger. Jag kommer att rekommendera kvinnan att gå vidare till Europadomstolens högsta instans, den så kallade stora kammaren, som jag hoppas tar upp målet, så att min klient kan få skadestånd och upprättelse, säger Jan Södergren i en kommentar.