Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så bra är nya dalafilmen Losers

/
  • Ett gäng omaka elever på en starta eget-kurs testar en affärsidé i praktiken. Men det tänkta skogsäventyret spårar snabbt ur i pigga och välspelade

En svensk indie-film som utspelar sig i en skog utanför Borlänge med bara okända skådespelare. Det kommer knappast att bli "Hundraåringen"-rusning till den här filmen, det säger sig självt. Men det är lite synd. För här finns kreativitet och bra skådespeleri i en lovande debutfilm.

Annons

Redan i de snygga förtexterna ringas tidsperioden in. 1992 använde man kassetter och stämplade i biblioteksböckerna. Det spelades Drakar och demoner med tärning i stället för World of warcraft online. Jeansen var pösiga, luggarna spretiga. Men hopplösheten i den unga loser-generationen känns igen. Liksom den ekonomiska krisen.

Vi möter en samling arbetslösa och omaka ungdomar, som går en starta eget-kurs där framtidstron är lika fnösktorr som overhead-presentationerna.

Men en kille i gruppen har en affärsidé som han lyckas pitcha till lärarinnan Åsa. Han vill starta äventyrliga skogshajker för företag som söker konferensalternativ. Åsa gillar det hon hör. Eller kanske snarare, det hon ser.

Snart är hela gruppen på väg ut i skogen för att testa äventyrsupplägget. Rätt snabbt spårar det ur, ingen har koll på läget och rollspelsparet, de snygga tjejerna, det tysta mobboffret och lumpenkillen suckar högt i blåbärsriset.

Det finns en skön "Breakfast club" möter "Expedition:Robinson"-känsla här, med en växande stämning av obehag och många oroväckande rollfigurer som blommar ut ju längre in i skogen gruppen förirrar sig.

"Losers" är kort, bara 73 minuter. För en gångs skull känns det för lite. Man vill veta mer, om alla. Historien hade tjänat på bättre knådat manus med mer fördjupning av rollfigurerna och deras relationer. Spänningarna inom gruppen blir inte tillräcklig utforskade. Men "Losers" är ändå en sevärd energiinjektion, med nya spännande ansikten att följa framöver.

(TT)

Annons