Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Påkostad hyllning till Piaf

/
  • Skådespelaren Susanne Hellström är aktuell för Dalapubiken med sin föreställning Piaf och Jag. Här recenserar hon filmen om Èdith Piafs liv, La vie en rose.

Annons

La vie en rose

Regi: Olivier Dahan

Manus: Olivier Dahan

Skådespelare: Marion Cotillard, Gérard Depardieu mfl

Betyg: 4

La vie en rose är verkligen en påkostad film och det är härligt att se allt arbete som är nedlagt på denna hyllning till fransmännens eget "nationalhelgon".

Mask, kostymer, bilder och inte minst hur ljudet synkroniserats med orginalinspelningarna av Edith Piafs sånger är exempel på ett välgjort hantverk.

Marion Cotillard i rollen som Edith är verkligen imponerande. Hon har ett fascinerande sätt att arbeta med kroppen och jag gillar att hon tar ut svängarna i sitt karaktärsarbete på ett sätt som inte är så vanligt att se på film.

Skådespeleriet över lag är väldigt bra och naturligtvis så är Gérard Depardieu med - han har ju nästan blivit varumärke för fransk film.

"La vie en rose" är gjord med en väldigt stor vördnad för Édith Piaf. Det är nog det som gör att den inte vågar påstå något eget. Vi biobesökare får väldigt sällan se eller känna hur människan bakom den stora artisten verkligen hade det.

Filmen behandlar väldigt mycket av det vi redan vet: den lilla människan med den stora rösten,alkoholen, narkotikan och de många männen.

Det blir ytligt, som att bläddra mellan skandalerna i en skvallertidning.

Men för att förstå och känna med Édith Piaf skulle man vilja vara med henne någon gång när livet inte är så stort och dramatiskt.

Det finns en scen när hon sitter på stranden och stickar som berörde mig väldigt starkt, även om det bara var en glimt. Den gav perspektiv på de annars så stora och starka uttrycken.

Berättelsen om Édith Piaf, en av vår tids största sångerskor, är trots allt helt klart värd att se! Framförallt på grund av hennes fängslande levnadsöde och stora artisteri men också för att filmen helt enkelt är välgjord.

Nästa vecka ska jag se om den tillsammans med min musiker Anita Agnas. Det ser jag redan fram emot!

Mer läsning

Annons