Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Högoktanig återkomst

/

Se upp i backen! Efter 14 års paus från vita duken är det återigen dags för Jan Guillous actionhjälte Carl Hamilton att ge sig ut på äventyr. Efter en mindre lyckad insats av Peter Stormare senast det begav sig är det nu Mikael Persbrandts tur att gestalta den ärrade underrättelseofficeren. Och man hinner inte mer än sätta sig till rätta i biostolen innan det smäller igång.

Annons

När en svensk vapenexpert kidnappas i Afrika blir det Carl Hamiltons uppgift att tillsammans med en grupp amerikanska legosoldater föra hem honom. Under den fartfyllda fritagningsaktionen kommer Hamilton i kontakt med en avhoppad amerikansk soldat som får honom att inse att allt kanske inte gått rätt till. I Stockholm gnuggar den Svenska regeringen geniknölarna för att lista ut vad som pågår. Vem är egentligen fienden? Som om inte det vore nog har Hamilton kärat ner sig en svensk läkare (Fanny Risberg) vars inblandning i hans liv får allvarliga konsekvenser. 

I danska regissören Cathrine Windfelds händer har Gulllious agent förvandlats till en fightingsmaskin alá Jason Bourne som inte backar för att vare sig knäcka näsben eller ta en knivfight med första bästa badguy. Filmen andas modern action med en närgången skakig estetik och ett stenhårt tempo. En deffad Persbrandt axlar den klassiska rollen sammanbitet o kyligt. Karaktärens sofistikerade överklassdrag från böckerna märks inte av. Istället betonas det kallhammrade och instinktsdrivna. Stundtals också det känslosamma. Inledningen bjuder på några scener där Hamilton blottar sig för sin käresta vilket ger hjälten något mer nyans.

Annars är det just fysiskt som Carl Hamilton anno 2012 uttrycker sig. Sällan har en svensk film så framgångsrikt exploderat i action som här. Biljakter, skottlossningar o stenhårda närstrider. Allt finns där o fungerar på ett imponerande sätt. Det känns dyrt och internationellt hållbart.

Med det följer dessvärre genrens klyschor och förutsägbarhet.

Det dröjer inte många minuter innan man listat ut hur det hela ska gå.

Samt att det bombastiska uttrycket stundom blir lite väl kraftfullt.

Bortsett från det binder det väl samman. Värt att nämna är även David Dencik i en skön biroll som hal minister. Den mannens redan inledda Hollywood karriär kan leda hur långt som helst.

Nej det är inte utan att man blir lite imponerad. En svensk genomarbetad och påkostad actionfilm.

Det är inte varje dag man ser.

Mer läsning

Annons