Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Godlkänd Sherlockuppföljare

/
  • Noomi Rapace i rollen som zigenarkvinnan Sim, tillsammans med Sherlock och Watson, Robert Downey Jr och Jude Law.

Med omåttlig kärlek till förklädnader, tar sig Holmes an skepnader som rubinröda soffor, väggbonader och skäggiga hovmästare.

Annons

Det är Downey Jr som ännu en gång spelar denne oförutsägbara, men briljant skarpsinnige detektiven. Vad ser du? frågar svartögda spåflickan Simza (Noomi Rapace) Sherlock under en dans på en högst betydelsefull tillställning. Allt! Det är min förbannelse svarar herr Holmes sanningsenligt. I hans hjärna spelas nämligen allehanda skeenden upp i slow motion vilket gör att han hela tiden ligger ett steg före, dock inte vad gäller precis alla. Den genomonde professorn Moriarty (Jared Harris) har inga hämningar och en slughet som stundtals slår Sherlocks.

Ut på Europaturné bär det hur som helst för mästerdetektiven och hans kompanjon doktor Watson (Jude Law) för att rädda Simzas bror från en säker död i Moriartys händer. Vapenhandel, mänsklig girighet och narcissism hamnar denna gång i fokus.

Gentlemannamässige Watson är precis i färd med att åka på smekmånad med sin nya hustru då Holmes sedvanligt flikar in och bryter friden. Det är i deras speciella vänskap som detektivens svagaste men mänskligaste punkt (förutom hästar) blottas - nämligen hans ensamhet. Hur hjältemodig och cool han än må verka på sin kokablad-, koffein- och tobaksdiet, finns en sorg och en rädsla för att bli ensam. Här skulle jag ha önskat att man grävt lite djupare, men kulregnen tar överhanden.

Regissören Guy Ritchie som stod bakom första lyckade Sherlock Holmes har ännu en gång klarat av att stilfullt återge ett spännande scenario där fajterna avlöser varandra under tiden som det hejvilt refereras till klassiska verk och spelas Schubert. 1890-talsmiljöerna är fantastiskt vackra, inte minst tågscenerna och ritterna genom ett vintrigt Europa. Men hur skötte sig då Noomi Rapace bland Hollywoodstjärnorna? Helt okej fixar hon den mystiska mörka zigenarkvinnan, dock är det inte tal om någon jätteinsats. Kanske beror det på att karaktären faktiskt känns väl platt, eller på att frågan om varför Sherlock Holmes faktiskt offrar så mycket krut på just hennes dilemma, lägger en egen mörk skugga över filmupplevelsen.

Mer läsning

Annons