Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Clooney gör svartvit film

/
  • I Sverigeaktuella The good german spelar George Clooney mot Cate Blanchett. Han har inget annat än lovord att strö över sin motspelerska.
  • George Clooney – det liberala Hollywoods ansikte utåt. Han har bland annat engagerat sig i konflikten i Darfur i Sudan.

Annons

- Vi har förtjänat rätten att experimentera lite. Det gäller att utnyttja det. Det är inte särskilt länge som man kan behålla de möjligheterna, säger han till TT Spektra.

"Vi", det är han och kompisen Steven Soderbergh. Tillsammans har de inte bara gjort publiksuccéerna om Danny Ocean (Ocean's Thirteen kommer på bio den 7 juni), utan också mer udda filmer som Solaris" och den nu Sverigeaktuella The good german.

Den senare är en thriller om mord och korruption i Berlin strax efter andra världskrigets slut, filmad som om den också vore gjord på 40-talet. Fotot är svartvitt, och Soderbergh har så långt som möjligt använt sig av samma tekniska utrustning som filmmakarna använde sig av på 1940-talet.

- Jag kan väl inte direkt säga att någon uppmuntrar oss att göra sådana här filmer, men vi tar oss den friheten, säger George Clooney och skrattar.

- Att arbeta så här var intressant. Det fanns till exempel bara fasta mikrofoner, inga rörliga, vilket innebar att Cate och jag fick ta till oss ett helt annat slags skådespeleri än vi varit vana vid. Och det gick inte att improvisera. För att få fram stilen gav Steven oss en rad filmer från den tiden.

Berömmer Blanchett

Cate, det är Cate Blanchett, som spelar den kvinnliga huvudrollen. Clooney kan inte nog berömma henne.

- Hon är ett sant proffs. Hon har den där fantastiska förmågan att smälta in, att ta till sig vilken sorts accent som helst. Vissa skådespelare kan knocka dig bara med sitt sätt att jobba. Cate är en av dem.

Efter filmer som Syriana och Ocean's-filmerna är Clooney ett av Hollywoods tyngsta namn. Han säger själv att han fortfarande är förvånad över detta.

- Jag trodde aldrig jag skulle få en karriär över huvud taget. Jag trodde det skulle vara över efter Cityakuten. Men eftersom min karriär så att säga började där, har jag blivit affischpojke för dom som är över 35 och inte har fått igång karriären än. Dom kan alltid säga "ja men, titta på George".

Clooney är en av de politiskt mest aktiva och vältaliga skådespelarna i Hollywood. Men han säger att detta inte innebär att han skulle vilja bli politiker.

- Jag funderade på det när jag var yngre, men jag tror det är bättre att jag engagerar mig i en sak i taget, till exempel Darfur. Då kan jag göra vad jag vill. Dessutom skulle jag inte kunna bli politiker i dag. Jag har legat med alldeles för många kvinnor.

Mer läsning

Annons