Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergqvist och Collert gör Gangster

/
  • Kjell Bergqvist vill gärna vara med också i uppföljaren till Daniel Collerts

Annons

"Gangster" med premiär den 27 april är finansierad helt utanför filminstitutets stödsystem. Det är tredje filmen som Collert och hans bolag IPC producerar med hjälp av privata finansiärer. Den första, "Rånarna", blev en ekonomisk framgång. Den andra, "Exit", blev det inte.

- "Exit" var nästan en flopp på bio, men jag tror att det handlade om marknadsföringen, säger Collert.

- Jag såg inte en plansch för filmen på stan, inga trailers, ingenting. Men vi var nybörjare. Däremot har "Exit" fått bra respons på dvd-marknaden.

Privatfinansierade filmer har blivit något av en trend de senaste åren, och i och med filminstitutets nya policy - mer pengar till färre filmer - lär vi få se allt fler produktioner som betalas utan inblandning från skattebetalarna.

Problemet är att film sällan är lönsamt; av de privata filmerna är det bara "Göta kanal 2" som tjänat de stora pengarna. När tröttnar privatkapitalet på filmbranschen?

- Självklart märkte vi ett större motstånd när "Exit" inte gick bra, men tack och lov var "Gangster" redan färdiginspelad då. Det var (regissören) Jonas Åkerlund som gav mig rådet att aldrig göra en film utan att ha nästa film klar, säger Collert.

- Hade vi kommit ett halvår senare och bett om pengar till "Gangster" hade det knappast gått. Man kan tycka att film är sexigt och att riskkapitalisterna gärna slänger in sina miljoner, men folk är inte så riskbenägna som man kunde tro.

Ett investeringsargument som Daniel Collert alltid kunnat använda för sina filmer är rollistan. Mikael Persbrandt, Kjell Bergqvist, Mads Mikkelsen, Alexander Skarsgård, Börje Ahlstedt och Stina Ekblad är namn som Collert hittills knutit till sig.

I "Gangster" spelar Kjell Bergqvist polisen som slåss mot det brottssyndikat som toppas av Persbrandts rollfigur.

- Visst, Micke och jag får bra betalt, men det avgörande för att jag ställde upp är regissören Steve Aalam (Collerts partner i IPC). Han har en sådan jävla entusiasm och förmåga att få saker gjorda, säger Bergqvist.

- Sedan är det underbart att det går att göra film utanför filminstitutet. Jag fattar inte att regissörer och producenter har tålamod att göra film och sedan vänta på institutets besked, de behandlas med en jävla nonchalans, ibland rent maktmissbruk.

Planen är nu att "Gangster" ska bli första delen i en trilogi. Film två har arbetsnamnet "Kärlek och hämnd" och ska utspelas före händelserna i "Gangster". Kjell Bergqvist får där en större roll.

- Den ska handla om hur Persbrandts rollfigur byggde upp sitt brottsimperium. Men allt hänger på att "Gangster" går någorlunda bra, säger Daniel Collert.

TT Spektra/Erik Helmerson

Mer läsning

Annons