Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filippas Islandsäventyr

Hon har tagit sitt fritidsintresse till en ny nivå.
Och fritidsintresset har tagit henne till Island.
– Var ska man annars jobba med och lära sig mer om islandshästar, säger Filippa Jansson.

Annons

Hon började rida i samband med att familjen flyttade till Bodarna, där hon blev "granne" med Bodarna Islandshästar.

– Då var jag nio år och två-tre år senare ledde jag turer på islandshästar för företagets räkning.

Vid 13 års ålder köpte hon den inridna islandshästen Eldur och när hästen var sex år – och Filippa 15 – började de tävla.

För ett år sedan vann de en vintercup i Strömsholm, blev vintermästare i klassen fyrgång och kvalade in till SM i klassen tölt T2 på Wången i Östersund. Där kom de på tionde plats och sedan dess har de noterats för fler tävlingsframgångar.

Men efter att ha tagit studenten i somras bestämde Filippa sig för att försöka få jobb på en hästgård på Island. Efter att ha varit kontakt med flera gårdar reste hon – tillsammans med kamraten Alina Puur – i september till Island för tre månaders jobb på gården Skeidvellir.

– En fantastisk gård om 350 hektar mark och med 150 hästar, 40 boxar och ett stort ridhus. Jag har lärt mig massor, ridit in många unghästar och upptäckt ett enastående vackert land, säger Filippa och beskriver Islandsvistelsen som ett enda långt äventyr.

Nu är hon hemma och jobbar på Underverket i Borlänge, där hon jobbat till och från sedan hon var 15, och drömmer redan om att återvända till Island och Skeidvellir.

– Men först ska jag jobba med Eldur och återuppta tävlandet. Jag vill också plugga vidare, säger Filippa och fortsätter:

– Men Island och islandshästarna lockar. Det är fascinerande hästar; otroligt snälla, tåliga, starka och med ett bra psyke. Och än har jag inte fyllt 20 så jag har tid att förverkliga andra livsdrömmar även om jag ägnar lite tid åt att jobba med mitt största fritidsintresse.