Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filip & Fredrik: "Filmen är ett fint porträtt av Borlänge"

/
  • Fredrik Wikingsson och Filip Hammar tackade Borlänge för vänlighet och gästfrihet.
  • Trots det kalla vädret kom ett par hundra Borlängebor till Sveatorget på tisdagseftermiddagen.
  • Fredrik Wikingsson och Filip Hammar uppmanade publiken att gå och se filmen.
  • Några av spelarna i det somaliska bandylandslaget, som filmen handlar om, fanns också på plats vid scenen på Sveatorget.
  • Filip & Fredrik applåderade Borlängebornas vänlighet och gästfrihet.

Filip & Fredrik tackar Borlängeborna för den vänlighet de har mötts av.
– Vi har fått ett oerhört varmt mottagande varje gång vi har kommit till Borlänge, säger Filip Hammar.

Annons

På tisdagseftermiddagen hölls ett arrangemang på Sveatorget där kommunalrådet Jan Bohman, Hassan Farah och Mohamed Ahmed Abdullahi, två av spelarna i det somaliska bandylandslaget, Patrik Andersson, initiativtagare till Somalia Bandy samt den välkända TV-duon Filip Hammar och Fredrik Wikingsson tog plats på scenen.

– Det är en fantastisk dag i dag. Ingen kan väl ha undgått att Filip & Fredrik har gjort filmen "Trevligt folk" om det somaliska bandylandslaget här i Borlänge. Vi blir fler och fler här i Borlänge och med det följer utmaningar. Vi måste se till att vi umgås på ett konstruktivt sätt, även om vi har olika bakgrunder, sade Jan Bohman.

Han uppmanade publiken att försöka söka mer kontakt med främlingar som man möter på stan.

– Tänk om alla som är här i dag hälsar på någon när de går härifrån. Då kan vi alla hjälpas åt att göra Borlänge ännu lite trevligare. Filmen har blivit en snackis och Borlänge sticker ut. Den har gjort hela världen nyfiken på Borlänge och det här projektet. Tack för det som ni har gjort för Borlänge, sade Jan Bohman, som även önskade Hassan Farah och Mohamed Ahmed Abdullahi lycka till i det kommande VM-slutspelet. Laget åker till Ryssland på fredag och spelar sin första match på söndag.

Näste man upp på scenen var Patrik Andersson, som Jan Bohman presenterade som "Mannen med idéerna".

– Det har varit väldigt hektiskt de senaste dagarna. Men roligt. Och när grabbarna fick gå upp på scenen vid premiärvisningen på Göteborgs Filmfestival och några av dem grät, då kändes det som att vi har gjort något riktigt bra, sade Patrik Andersson.

Han berättade även lite om hur idén föddes

– Ingen trodde att en somalier skulle kunna lära sig spela bandy. Vi har bevisat motsatsen. Jag tror att idrott, integration och sysselsättning hör ihop. Allt handlar om att våga ta mötet och våga prata med varandra. De som kommer från Somalia är som vilka människor som helst, de har bara en annan hudfärg och en annan bakgrund, sade Patrik Andersson.

Trots kylan hade det kommit flera hundra Borlängebor till Sveatorget. Många av dem hade kommit för att se Filip & Fredrik berätta om filmen.

– Vi är bara småkryp bredvid dessa giganter som har skapat och gemomfört det här projektet med bandylaget, sade Fredrik Wikingsson.

– Det här är ett exempel på att integration fungerar, tillade Filip Hammar.

De båda svarade på frågor från publiken och Fredrik Wikingsson "råkade" även avslöja vissa delar av duons medverkan i "På Spåret".

– Men det jag precis sade får inte lämna detta torg! utbrast Fredrik.

Duon passade även på att tacka Borlängeborna för vänlighet och gästfrihet.

– Vi har fått ett oerhört varmt mottagande varje gång vi har kommit till Borlänge. Stort tack för det! sade Filip Hammar.

– Det här är inte bara en film om de somaliska bandykillarna utan även om eldsjälar. Och vi tycker att den här filmen är ett väldigt fint och härligt porträtt av Borlänge. Gå gärna och se filmen, sade Fredrik Wikingsson.