Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fika lockade mer än smide

Att hyttan i Flatenberg har 400-åriga anor och att Smedjebacken har en rik järnhistoria verkade föga imponera de barn som i lördags kom till familjedagen vid Flatenbergs hytta.
Föreningen Våga smida gav möjligheten att prova på smide, men trumfades av fikabordet.

Att barnen var fikasugna har dock sin förklaring.

Innan de hamnade i klensmedjan hade de tillsammans med sina föräldrar bjudits en guidad tur kring hyttan och i rådstugan.

Representerade föreningen Våga smida gjorde Lennart Rosin, som lärde sig smida under en kurs för åtta år sedan.

– Så här i efterhand kan jag känna att jag började för sent. Det är svårt att förklara vad tjusningen med smide är, men det är riktigt roligt.

Efter att barnen äntrat klensmedjan fick Lennart snabbt smeknamnet "Kapten Krok".

– Kan ni gissa vad det här är, frågade han barnen och visade upp det smidesföremål han kanske är mest stolt över att ha tillverkat.

– En krok, hojtade barnen, som snart blev varse om att det i själva verket är en flasköppnare.

"Kapten Krok" försökte sedan förmå besökarna att för 95 kronor på egen hand smida en gaffel, men när ingen nappade på erbjudandet fick han ta saken i egna händer.

Lågorna i ässjan och ljudet från slagen mot städet imponerade besökarna en kort stund, men någon större jubelkör var det inte tal om.

Kanske hade kommunens kulturförvaltning hoppats på fler besökare, då hyttan fram till den här sommaren varit stängd i fyra år.

Kommunens uttalade förhoppning är att göra Flatenbergs hytta till ett "levande kulturarv", och de förstärkningsarbeten vid hyttan som redan har gjorts kommer att fortsätta för att eventuellt kunna få i gång maskineriet i maskinhuset och erbjuda visningar där.