Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FIF-back fick hjärnskakning efter ryggtackling

I går orsakade Jeff Jakobs ryggtackling en kraftig hjärnskakning hos FIF-backen Joel Norén. Det är inte första gången som Jeff Jakobs är våldsam på plan.
– Jag hoppas att han får ett kännbart straff, säger FIF:s tränare Göran Sjöberg.

I onsdagens match mellan Borlänge HF och Falu IF fick FIF-backen Joel Norén en så hård tackling i ryggen att han slog i sargen och drabbades av en kraftig hjärnskakning. Han fick tillbringa natten på sjukhus för observation.

Borlängebacken Jeff Jakobs, som utförde "checking from behind"-tacklingen, fick matchstraff (match penalty) och är avstängd nästa match. Det är nu upp till disciplinnämnden att besluta om det blir en längre avstängning. Jakobs har även tidigare varit under lupp för våldsamt spel; han stängdes av en längre period under 2010 för att ha "kört över" en domare.

Joel Norén fick lämna sjukhuset på torsdagsförmiddagen, men kommer inte kunna spela på ett tag på grund av sin skada.

Hur mår du?

– Jodå, lite yr och seg. Och illamående.

Joel Norén tycker att Jeff Jakobs borde ha avstått från tacklingen, som kom i hög fart mot en helt oförberedd motspelare.

– Det hände efter att de dumpat pucken i vår zon och jag och en annan kille åkte för att hämta upp den. Det är då "tredje man" kliver in på ett ovårdat sätt. I vissa situationer måste man göra ett val om man ska fullfölja; tackla eller inte tackla. I det här fallet skulle han ha avstått. Jag såg honom inte förrän han var över mig.

Hur känns det att inte kunna spela de närmaste matcherna?

– Det känns tråkigt givetvis. Det är sådant som händer, men samtidigt är det något man kan göra något år. Man måste respektera varandra på plan.

FIF:s tränare Göran Sjöberg meddelar att klubben inte kommer att göra någon anmälan mot Jeff Jakobs, men han hoppas att han blir avstängd en bra tid framöver.

– Jag hoppas att han får ett kännbart straff. Vad jag hört så är det inte första gången han gör dumma grejer på plan.

Den senaste tiden har det varit mycket snack om fula ryggtacklingar och hjärnskador inom ishockey. Göran Sjöberg vill dock inte lägga hela skulden på tacklarna.

– När det gäller just den här grejen så kommer han i väldigt hög fart, så även om Joel stått åt andra hållet hade det varit en våldsam tackling. Men spelarna har också ansvar för att vara medvetna om vad som händer på planen, ha koll på vad som sker och inte stå med ryggen mot plan. Snart måste vi börja utbilda spelarna i att inte stå vända mot sargen. Det ska man helst aldrig göra, eftersom det behövs så lite för att man ska åka in i den då. Men man får inte tackla i ryggen på det sättet.