Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick två miljoner - för att inte avverka

En skogsägare i Älvdalen har fått drygt två miljoner kronor - för att han låter bli att avverka den skog han äger.

Det gamla ordspråket "Man kan inte båda ha kakan och äta upp den" kommer på skam då staten rycker in för att rädda värdefull skog.

Skogsägaren, som bor i Älvdalens socken, hade anmält sammanlagt 27 hektar av sin skog i närheten av Lilla Knäsjön till slutavverkning. En åtgärd som är rutin för skogsbrukare för att Skogstyrelsen ska få ha synpunkter på avverkningen. Han hade fått dellikvid från bolaget som skulle utföra jobbet.

Men när Skogstyrelsen gjorde sin genomgång av området upptäckte man att skogen innehöll flera så kallade nyckelbiotoper och dessutom var "naturskogsartad".

Skogsvårdsstyrelsens Christina Enfjäll föreslog och länsstyrelsen godkände ett anslag för att bilda ett biotopskyddsområde i stället för att avverka.

Skogsägaren, som inte vill framträda med namn, gick med på avtalet som innebär att han nu fått 2 006 000 kronor för att han inte avverkade.

Mannen äger fortfarande marken, men fick betalt av staten för att för all framtid undvika att skada området.

– Det är ju bra att området får vara kvar, säger mannen, som inte vill framträda med namn i tidningen.

– Det blev ju bra i slutänden, menar mannen.

Avtalet innebär alltså att mannen fortfarande äger skogen. Men han får inte göra något av det som en normal skogsägare gör på sin mark. Enligt avtalet får han inte avverka, gallra, röja, plockhugga. Han får heller inte markbereda, ta hand om vindfällen, så, plantera, köra med maskiner bland mycket annat. I princip får han inte göra något med sin egen skog. Och ersättningen ska täcka de uteblivna inkomsterna från avverkning och kommande förluster för skogsägaren.

Christina Enström på Skogsstyrelsen har handlagt ärendet. Hon berättar att anslaget för att göra sådana här överenskommelsen är 100 gånger mindre än vad hon anser skulle behövas. Hittills i år har drygt 6 miljoner kronor gått till sådana här avtal. Men behovet är alltså mångfalt större.

– Det här var en brandkårsutryckning. Området var anmält till avverkning, men bolaget brydde sig inte om nyckelbiotoperna.

- Just i Älvdalen finns ganska stora områden med så kallade naturskogar, berättar Christina Enfjäll.

– Men trycket på dem blir allt hårdare och om ingen skyddar de här värdefulla skogarna så kommer de snart att försvinna.