Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick rätt mot socialnämnden

En Orsabo i 25-årsåldern överklagade ett beslut i socialnämnden i Orsa och får nu rätt av förvaltningsrätten i Falun. Socialnämnden ska därmed betala Orsabons kostnader för boende i februari månad i år.

Annons

Socialnämnden i Orsa beslutade i januari i år att å ena sidan säga ja till personens ansökan om försörjningsstöd för uppehälle, å andra sidan att säga nej till hans ansökan om kostnad för boende. Som skäl för avslaget angavs att mannen är hemmaboende hos en förälder och att han inte tidigare betalat den föräldern något för boendet.

Mannen överklagade beslutet och ifrågasatte vad det har med saken att göra att han tidigare inte betalat någon hyra till föräldern. Om han inte betalar nu, kan föräldern dessutom av ekonomiska skäl tvingas skaffa en mindre bostad och då skulle även sonen bli bostadslös.

Förvaltningsrätten håller med den klagande. Föräldern till mannen har nu en högre boendekostnad än vad som vore nödvändigt för en mindre bostad. I Socialstyrelsens allmänna råd om ekonomiskt bistånd har förvaltningsrätten i Falun hittat stöd för att den unge mannen är berättigad till ekonomiskt bistånd för att kunna betala sin del av de gemensamma boendekostnaderna.

Därför upphäver förvaltningsrätten socialnämndens tidigare beslut. Denna "bakläxa" för socialnämnden i Orsa innebär att nämnden får ärendet på sitt bord på nytt och ska då beräkna biståndets storlek.