Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick falska meddelanden från "polisen"

När Anette Persson var inne på Facebook i måndags kväll fylldes hennes datorskärm helt plötsligt av ett meddelande och hela datorn låste sig.

I meddelandet anklagades hon för att ha besökt barnporrsajter och hon uppmanades därför att betala tusen kronor i böter för att låsa upp datorn. Som avsändare stod polisen.

Men det var inte första gången som Anette Persson och hennes familj råkat ut för meddelandet. När hennes dotter skulle beställa tågbiljetter på SJ:s hemsida tidigare under sommaren fick hon samma meddelande. Dottern började gråta och förklarade för mamma Anette att hon inte gjort något. Anette Persson blev upprörd och ringde polisen.

– Jag blev helt tokig och bara skrek "vad håller ni på med"?

Polisen förklarade snabbt att det inte var de som skickat ut meddelandet och att någon försökt lura familjen att betala pengar. De gjorde en anmälan och sedan tog polisen in datorn för en teknisk undersökning. I två veckor fick dottern vara utan sin dator, som dessutom var hennes skoldator.

Så i måndags hände det alltså igen, men den här gången för Anette Persson själv. Meddelandet med anklagelser om barnpornografibrott dök upp och tusen kronor skulle betalas. Det gick inte ens att starta om datorn för att få bort meddelandet, enligt Anette Persson. Den här gången insåg hon det fruktlösa i att lämna in datorn till polisen, så i stället lät hon en väninnas son åtgärda datorproblemet.

Även väninnan hade råkat ut för meddelandet när hon besökt handelssajten Blocket, och Anette Persson konstaterar därmed att problemet verkar uppstå oberoende av vilken sajt man besöker.

– Jag tänker på alla gamla personer som använder datorer och som kan ha råkat ut för det här. Jag hoppas att ingen blivit lurad.

Bo Eriksson, pressinformatör på LKC Dalarna, berättar att polisen fått in flera anmälningar om likadana meddelanden det senaste året. Polisen rubricerar brottet som bedrägeri, men Bo Eriksson konstaterar att det är svårt att komma åt personen eller personerna bakom brottet. Ibland lyckas polisen hitta en IP-adress, men det räcker inte alltid för att slå fast vem eller vilka som utfört brottet.

Vidare säger han att polisen gått ut med pressmeddelanden för att informera allmänheten om att det inte är de som ligger bakom meddelandet och att ingen ska betala den summa som uppges.