Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiberprojekt hänger på en skör tråd – 45 avtal saknas

Krokbenet som värste konkurrenten Telia satte strax norr om Ludvika i höstas blev bekymmersamt för IP Only och byNet.
Och framför allt – för de fibersugna byborna i Gräsberg och Persbo.

Annons

I slutet av januari i år lovade byNets försäljningschef Filip Åberg att det definitiva beslutet om fiberprojektet skulle tas i mitten av februari.

Då hette det att mer än hälften, cirka 55 procent eller 127, av 231 möjliga hushåll måste skriva på ett avtal för att projektet ska genomföras.

Men fortfarande i mitten av mars är projektets vara eller inte vara ett frågetecken.

Efter att Filip Åberg resonerat med kollegorna inom byNets region i Dalarna lyder det senaste beskedet att det är "... tufft att bygga nätet såsom det ser ut i dag.".

Företaget har nämligen låtit en lokal projektör beräkna hur mycket grävning som krävs för att bygga ett fibernät. Slutsatsen blev av allt att döma att det krävs mer grävning än vad tidigare bedömningar visat.

Därmed blir också projektet dyrare än beräknat.

Enligt Filip Åberg är 99 avtal undertecknade i dagsläget.

Och för att undvika ett omständligt och tidsödande projekt finansierat med hjälp av statliga bidrag krävs ytterligare 45 påskrivna avtal.

Det betyder att anslutningsgraden skruvas upp ytterligare, från tidigare 55 till cirka 62 procent. I antal hushåll räknat måste minst 144 av 231 möjliga teckna avtal.

Åter en gång betonas därmed konsekvensen av Telias "erövring" av Håksberg och Landforsen som orsaken till att hushållen i Gräsberg och Persbo hamnade på undantag.

Filip Åberg är dock fortsatt hoppfull. I ett mejl till DT uttrycker han sin tro på att fler fastighetsägare kommer att haka på, och att projektet kommer att kunna genomföras.

Som ett led i detta aviseras därför en ny säljinsats i Gräsberg och Persbo. Under den kommande veckan ska information skickas ut till hushållen. Samtidigt bifogas en inbjudan till ett nytt informationsmöte.

I och med detta kommer också anmälningstiden för fastighetsägarna att förlängas ytterligare en gång.

– Vi får hoppas att byNet håller vad de lovar och skickar ut information den här gången. Det har varit lite si och så med den saken tidigare, säger Mats Graaf, fibersugen ordförande för Gräsbergs byalag.

– Om det ska bli fler fiberavtal måste man även förklara för folk vilka fördelarna är, tillägger han.

Läs även:

Gräsberg och Persbo – fiberaktuella småbyar i nytt projekt

Fiberaktör ger upp slaget om tätorter – besked efter välbesökt fibermingel

Fiberkrig rasar i Ludvika

IP-Only lovar fiber till hela kommunen