Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fibernätskrig i Hedemora – kunder hetsas att skriva avtal

Den som äger fibernätet i framtiden sitter på en guldgruva. Just nu vill flera aktörer ta kontrollen över internet–infrastrukturen i Hedemora.
Hedemorabor uppmanas att fort skriva på avtal för att få bästa pris. Men är det verkligen så bråttom?

I dagarna har Telia informerat att fiberanslutningen kommer att bli dyrare, för den som väntar för länge med att teckna avtal.

– De hetsar boende i kommunen, tycker Hedemoras IT-chef Göran Hoffman.

Han säger att han visserligen är jävig, eftersom han är suppleant i Hedemora energis styrelse. Men han påpekar att Hedemora energi inte har någon deadline. Där är det 19 000 kronor som gäller oavsett när kunderna skriver på.

När 30 procent av de boende i ett område tecknar sig för avtal, är det läge att börja projektera.

– Många sitter och väntar på att tillräckligt många ska haka på, men jag är övertygad om att Hedemora stadsnät når 30 procent i alla områden, säger Göran Hoffman.

Däremot har Zitius, som är stadsnätets kommunikationsoperatör, sagt att Hedemora energi inte får lova att det går att ha Telia som internetleverantör. För att krångla till det ytterligare, är Zitius ett dotterbolag till Quadracom, som ägs av Telia.

– Men Zitius själva går ut i sitt eget nyhetsbrev med att Telia finns med i deras utbud. Och det som påstås om att stadsnätet inte kan erbjuda tv stämmer inte. Stadsnätet har ett bra utbud, inget snack om saken, säger Göran Hoffman.

Han är fullt införstådd med att Telia vill bygga ut sitt eget fibernät, men tycker att de gått ut med osanningar i sin information i kampen om kunderna.

– I framtiden är det den som äger internet–infrastrukturen som har makten. Den som äger fibern sitter på en guldgruva. Men ur ett kommunalt perspektiv tjänar vi på att invånarna själva äger sitt eget nät, det är jag övertygad om.

Göran Hoffman påminner om den sista tidens turbulens i och med Quadracoms beslut att lägga ner ADSL-stationerna. Nu kommer dock ADSL att finnas kvar under en övergångsperiod, tills fibernätet byggs ut även på landsbygden. Detta tack vare ett nytt samarbete, som har gjort det möjligt att ta över stationerna.

– Det där hade inte hänt om kommunerna haft kontrollen och ägt grejerna själva. Vad säger att vi inte kan hamna i en liknande situation igen om vi lägger allt i händerna på en privat aktör, säger Göran Hoffman.

Han vill påpeka att han inte driver frågan av något egenintresse.

– Min ambition är att jobba för att det ska bli så bra som möjligt för de som bor i Hedemora, säger han.