Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fibernätet 45 avtal bort – nu kallar IP Only till nytt informationsmöte i Gräsberg

För andra gången på ett halvår kallar IP Only boende i Gräsberg och Persbo, strax norr om Ludvika, till ett informationsmöte angående fiber. Platsen är samma som senast, Gräsbergs Folkets hus.

Annons

Men även om fiberaktören är densamma och likaså prislappen på installationen (19 900 kronor) är utgångsläget inte lika enkelt som när byNet tillsammans med sitt moderbolag frestade med fibernätsprojektet i höstas.

Då räknades både Landforsen och Håksberg in i planerna. Men sedan satte som bekant fiberjätten Telia in en snabb charmoffensiv som tvingade IP Only/byNet att backa.

Att de betydligt mer glest bebyggda byarna Gräsberg och Persbo ska få en fiberanslutning, även om en anslutningspunkt sedan tidigare finns alldeles intill Gräsbergs Folkets hus, har så här långt inte varit en självklarhet.

Så sent som den 15 mars klargjorde Filip Åberg, byNets försäljningschef, att det krävs ytterligare 45 påskrivna avtal för att man ska gå från ord till handling.

Detta innebär att kravet på bybornas figersug läggs på en mycket hög nivå. Anslutningsgraden har efter årsskiftet skruvats upp från redan höga 55 till hela 62 procent.

Det innebär att minst 144 av 231 möjliga fastighetsägare måste skriva på avtalen, om fibernätet ska kunna byggas som ett kommersiellt projekt.

Möjlighet finns förstås att söka statliga bidrag. Men då handlar det också om ett omständligare och mer tidsödande projekt.

När fiberaktörerna tisdagskvällen den 5 april möter och mäter bybornas fibersug lär också betydelsen av det samverkansavtal som IP Only och Ludvika kommun undertecknade i höstas hamna i vågskålen.

– Jag hoppas verkligen att de som ännu inte har skrivit på kommer till det här mötet. Även om alla är välkomna är det främst mot dem som det här mötet vänder sig till, säger Mats Graaf, byalagets ordförande och Gräsberg/Persbos fiberkontakt.

Eftersom informationsmötet kan bli avgörande för fiberprojektet känner han en viss oro för att det brev som skickats ut förblir oläst.

Att nå fram till de som ännu inte har visat intresse ser Mats Graaf som ett bekymmer.

– Det finns ingen speciell "bygrupp" på Facebook, där vi skulle kunna nå ut till fler och sprida informationen. Och den lista med mejladresser som jag har är bara till dem som redan har skrivit på ett avtal.