Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fibermöte i Gräsberg reste många frågetecken – efterlyser en ny säljinsats av IP Only/byNet

Det informationsmöte som fiberaktören IP Only bjöd in till i tisdags kväll i Gräsbergs Folkets hus blev inte det lyft för det sedan lång tid aviserade fiberprojektet som många hoppats på.

Annons

Mats Graaf, byalagets ordförande i Gräsberg och både Gräsbergs och Persbos "fiberkontakt", är snarare överraskad över hur få klara besked som byborna fick under kvällen.

Kvällens ljuspunkt stannade vid att relativt många bybor kom till mötet.

– Det var väl inte fullsatt, och av de cirka 30 som kom var åtta kanske tio personer ur den målgrupp som mötet i huvudsak vände sig till. Alltså folk som ännu inte skickat in någon intresseanmälan.

I övrigt noterar Mats Graaf att fiberoperatörens företrädare inte kunde svara på frågor som han tycker är relevanta eftersom fiberprojektet diskuterats så pass länge.

– Exempelvis varför IP Only/byNet uppenbarligen har räknat in ödefastigheterna bland de 231 "möjliga" hushållen i området? Det är inte rimligt. De har dålig koll helt enkelt.

Enligt Mats Graaf finns det minst tio förfallna fastigheter i Gräsberg/Persbo som är helt öde, och som knappast bör räknas in ett underlag.

– Det verkar överlag som att man hos byNet har stora problem med att få fram ett korrekt underlag. Likaså har tydligen IP Onlys säljare inte sökt upp samtliga fastighetsägare i området.

Med utgångspunkt från den halvdana insats som IP Only och byNet anses ha presterat så här långt mynnade mötet ut i en rad punkter som byborna vill att aktörerna tar sig en rejäl funderare över.

– För det första vill vi att IP Onlys säljare skickas ut igen och då ska de besöka de hushåll i området som ännu inte har tecknat avtal.

– Och för det andra tycker vi det är självklart att även företagen i området erbjuds en fiberanslutning som alla andra, och inte efter att avtalen med de enskilda hushållen är i hamn.

Som en tredje och minst lika självklar punkt deklarerar byborna att IP Only måste deklarera sin närvaro i området genom betydligt bättre skyltning.

– Nu fick vi visserligen veta att vi ska få "ärva" 100 skyltar från Sörvik och Norrvik...

Den fjärde och sista punkten bottnar i hur IP Only/byNet kommunicerat med byarna.

– Ja, självfallet är det så att jag som är kontaktpersonen måste få betydligt bättre och framför allt tätare information om vad som händer och sker än som varit fallet hittills, understryker Mats Graaf.

Läs även:

Fibernätet 45 avtal bort – nu kallar IP Only till nytt informationsmöte i Gräsberg

Fiberprojekt hänger på en skör tråd – 45 avtal saknas

Mats tror fibreringen av byarna blir verklighet

Fiberaktör ger upp slaget om tätorter – besked efter välbesökt fibermingel