Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiberkriget har gynnat Ludvika – klättrat 78 placeringar på bredbandslistan

2015 framstår som rena turbon när det gäller antalet anslutningar till modernt och snabbt bredband.
Jämfört med 2014 ökade anslutningsgraden till fiber med imponerande 14 procent.

Annons

Det betyder att Ludvika klättrade hela 78 placeringar på PTS (Post- och telestyrelsen) lista när det gäller tillgången till snabbt bredband.

År 2014 låg Ludvika på plats 208. Nu ståtar man på 130:e plats bland landets kommuner, vilket motsvarar en täckningsgrad på 48 procent.

Det som bidragit till den positiva utvecklingen är förstås det fiberkrig om hushållens gunst som rasat och fortfarande rasar mellan Telia och IP Only/byNet.

I ett pressmeddelande lagom till påsk tog den sistnämnde fasta på den gynnsamma trenden i Ludvika.

Filip Åberg, försäljningschef på byNet, menar att det samverkansavtal som moderbolaget (fibernätsoperatören IP Only) tecknade med Ludvika kommun hösten 2015 är en förklarande omständighet till att det uppstått en positiv anda ute i landsbygden.

Försäljningschefen deklarerar vidare att 3 500 fastigheter i kommunen har fått möjlighet att ansluta sig till framtidens fibernät under 2015.

För tydlighetens skull bör det dock påpekas att detta inte är lika med antalet ansluta fastigheter, utan fastighetsägare som erbjudits en anslutning.

Men IP Only/byNet är nu inte ensam om att ha dragit upp Ludvika ur bredbandsdjupet. Fiberjätten Telia har i högsta grad bidragit till den ökade fibreringen av hushållen.

Enligt de siffror som Helena de Verdier, kommunikationsansvarig för Telia Öppen fiber, redovisar har Telia erbjudit cirka 4 000 villahushåll i Ludvika kommun en fiberanslutning sedan kampanjandet började på allvar i slutet av 2014.

– Då handlar det om perioden fram till november 2015.

Noterbart är att utöver de erbjudanden som gått ut till villaägare har Telia även vänt sig till fastighetsägare med flerbostadshus.

– De siffrorna har jag tyvärr inte tillgång till just nu. Men klart är att antalet erbjudanden från vår sida är högre än 4 000, tillägger Helena de Verdier.

Det totala antalet fastigheter i Ludvika kommun som under 2015 erbjöds möjligheten till en fiberanslutning uppgick därmed till minst 7 500.