Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiberkrig i Skräddarbacken

Ett fiberkrig har brutit ut i villastadsdelen Skräddarbacken i Borlänge.
Det är Borlänge Energi och Fibertjänst, där Telia är inblandat, som krigar.

Skräddarbacken ligger i den västra delen av Borlänge tätort, fyra kilometer från centrum. Där bor 2 850 personer fördelat på 770 småhus och 280 lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter.

- Från att Borlänge Energi varit total ointresserade av fiberutbyggnad till nu då Fibertjänst visat intresse, så kan man nu tala om fiberkrig, tipsar en boende i Skräddarbacken till DT.

Borlänge Energi har byggt på svenska stadsnätens principer med fiber för bredband, IP-telefoni och kabel-TV sedan 1999. Första villakunden i Borlänge anslöts år 2001.

- Vi har 7 000 anslutna lägenheter och drygt 3 000 anslutna villor till Borlängebornas eget stadsnät, säger Jan-Erik Lindroth, Borlänge Energi/stadsnät.

- Vi kommer att bygga ut till minst 1 500 villor i år och även kommande år, så 90 procent av villaägarna i Borlänge ska ha tillgång till stabilt och snabbt bredband 100 megabit/sekund år 2020.

- Vi plockar heller inte "russinen ur kakan" utan behandlar alla Borlängebor lika oavsett om man bor i exempelvis Kvarnsveden eller Skräddarbacken.

- Där vi bygger så bygger vi för 100 procents anslutning, alltså rör till varje tomtgräns, säger Lindroth.

Men just i Skräddarbacken har det gått trögt för Borlänge Energi/stadsnät. Trots flera år av bearbetning, trots uppdelning i mindre områden om 40-150 villor har inte kravet på 60 procent intresseanmälningar/avtal uppnåtts. Förrän nu.

Två saker händer:

+ Fibertjänst, Jonsered, är ett nybildat bolag, i nära samarbete med Telias infrastrukturbolag Skanova, har blivit stadsnätens konkurrent i ett 10-tal städer. Som första större ort i Dalarna anordnade Fibertjänst den 3 maj ett informationsmöte i Maserskolan i Borlänge för fiberutbyggnad i Skräddarbacken. Deras kundtjänst uppger för DT att man har "34 procents anslutning" i delar av Skräddarbacken. Deras krav är att 40 procent av villaägarna skriver avtal så startar byggprocessen.

- Det är ett stort fibersug i Skräddarbacken. Ju fler som anmäler intresse, desto snabbare kan vi komma igång att bygga fiberanslutningar i området, säger Anders Steen, Fibertjänst.

- Vi bygger öppet fibernät där den enskilde själv väljer bland Sveriges största utbud av tjänster inom TV, bredband och telefoni.

Han räknar med fibelutbyggnad i några områden av Skräddarbacken under 2016.

Fibertjänst tar 21 900 kronor, ingen nätavgift per månad men då ett högre pris till tjänsteleverantören.

+ Borlänge Energi/stadsnätet meddelar samtidigt "vi har nått över 50 procent intresseanmälningar i hela området". Efter uppdelning av Skräddarbacken i mindre områden, 40-150 villor, har Borlänge Ebergi ett högaktuellt område med, enligt Lindroth: "95 procent tecknade avtal".

- Vi har grävtillstånd och vi börjar gräva idag på Mets Eriks väg och Bo Erik väg, säger Jan-Erik Lindroth.

Borlänge Energi/stadsnätet tar 19 000 kronor samt en månatlig nätavgift på 150-220 kronor. Alternativt paketpriset 478 kronor i månaden, med bindningstid 60 månader.