Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiberkrig i Skräddarbacken

Ett fiberkrig har brutit ut i villastadsdelen Skräddarbacken i Borlänge.
Det är Borlänge Energi och Fibertjänst, där Telia är inblandat, som krigar.

Annons

Skräddarbacken ligger i den västra delen av Borlänge tätort, fyra kilometer från centrum. Där bor 2 850 personer fördelat på 770 småhus och 280 lägenheter, både bostadsrätter och hyresrätter.

- Från att Borlänge Energi varit total ointresserade av fiberutbyggnad till nu då Fibertjänst visat intresse, så kan man nu tala om fiberkrig, tipsar en boende i Skräddarbacken till DT.

Borlänge Energi har byggt på svenska stadsnätens principer med fiber för bredband, IP-telefoni och kabel-TV sedan 1999. Första villakunden i Borlänge anslöts år 2001.

- Vi har 7 000 anslutna lägenheter och drygt 3 000 anslutna villor till Borlängebornas eget stadsnät, säger Jan-Erik Lindroth, Borlänge Energi/stadsnät.

- Vi kommer att bygga ut till minst 1 500 villor i år och även kommande år, så 90 procent av villaägarna i Borlänge ska ha tillgång till stabilt och snabbt bredband 100 megabit/sekund år 2020.

- Vi plockar heller inte "russinen ur kakan" utan behandlar alla Borlängebor lika oavsett om man bor i exempelvis Kvarnsveden eller Skräddarbacken.

- Där vi bygger så bygger vi för 100 procents anslutning, alltså rör till varje tomtgräns, säger Lindroth.

Men just i Skräddarbacken har det gått trögt för Borlänge Energi/stadsnät. Trots flera år av bearbetning, trots uppdelning i mindre områden om 40-150 villor har inte kravet på 60 procent intresseanmälningar/avtal uppnåtts. Förrän nu.

Två saker händer:

+ Fibertjänst, Jonsered, är ett nybildat bolag, i nära samarbete med Telias infrastrukturbolag Skanova, har blivit stadsnätens konkurrent i ett 10-tal städer. Som första större ort i Dalarna anordnade Fibertjänst den 3 maj ett informationsmöte i Maserskolan i Borlänge för fiberutbyggnad i Skräddarbacken. Deras kundtjänst uppger för DT att man har "34 procents anslutning" i delar av Skräddarbacken. Deras krav är att 40 procent av villaägarna skriver avtal så startar byggprocessen.

- Det är ett stort fibersug i Skräddarbacken. Ju fler som anmäler intresse, desto snabbare kan vi komma igång att bygga fiberanslutningar i området, säger Anders Steen, Fibertjänst.

- Vi bygger öppet fibernät där den enskilde själv väljer bland Sveriges största utbud av tjänster inom TV, bredband och telefoni.

Han räknar med fibelutbyggnad i några områden av Skräddarbacken under 2016.

Fibertjänst tar 21 900 kronor, ingen nätavgift per månad men då ett högre pris till tjänsteleverantören.

+ Borlänge Energi/stadsnätet meddelar samtidigt "vi har nått över 50 procent intresseanmälningar i hela området". Efter uppdelning av Skräddarbacken i mindre områden, 40-150 villor, har Borlänge Ebergi ett högaktuellt område med, enligt Lindroth: "95 procent tecknade avtal".

- Vi har grävtillstånd och vi börjar gräva idag på Mets Eriks väg och Bo Erik väg, säger Jan-Erik Lindroth.

Borlänge Energi/stadsnätet tar 19 000 kronor samt en månatlig nätavgift på 150-220 kronor. Alternativt paketpriset 478 kronor i månaden, med bindningstid 60 månader.