Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiberintresset växer kraftigt

Det är lätt att lova saker i valtider. Utbyggnaden av bredbandet är ett av exemplen där de politiska partierna inför valdagen utlovar storsatsningar på bredband.

Se här vad politikerna svarar. Ställ din egen #kandulova-fråga till politikerna här!

I valrörelsens absoluta spurt utlovar självaste landsbygdsministern, Eskil Erlandsson (C) "mer bredband på landsbygden" inför sin medverkan i invigningen av Älmeboda Fiber i Tingsryd.

Och sedan tidigare har partierna i alliansregeringen pekat ut målet, att år 2020 ska 90 procent av hushållen ha en bredbandshastighet på 100 megabit.

Kommunstyrelsens vice ordförande i Smedjebacken, Ingemar Hellström (S), säger inte emot. Han menar snarare att det finns en viss realism i detta.

– Problemet är bara de återstående tio procenten.

En sak står dock klar, intresset för fibernät har under det senaste året vuxit kraftigt i Smedjebackens kommun.

– Ifjol anslöts elva fastigheter, i år kommer vi upp i närmare 300 stycken. Och kommunen kommer under 2014 att ha satsat mellan tre-fyra miljoner kronor på utbyggnaden av fibernät, säger Ingemar Hellström.

I Vad ansluts kring 140 hushåll under hösten i området från sågverket i Sörbo och till Kolpebo. Likaså är det aktuellt med i stort sett lika många i Hagge.

Även i Harnäs har fiberintresset tagit fart och på kort tid resulterat i ett 50-tal intresseanmälningar.

– Enda problemet med Harnäs är att en del av byn ligger i Ludvika kommun, vilket betyder att grannkommunen Ludvika bör haka på eftersom vi inte får använda skattemedel i en annan kommun.

Nästa vecka ska intresset för fibernät stimuleras ytterligare strax öster om tätorten Smedjebacken, i området Marieberg-Jobsbo-Vikers vik-Furbo-Kuludden, vid ett informationsmöte i Norrbärke värdshus.

Ingemar Hellström ser också en viss möjlighet för avsides byar som Larsbo, där mobila lösningar tvingats fram efter att Telia kapat kopparledningen:

– Om staten skjuter till medel ska det kunna dras en fiber öster om Barkensjöarna via byarna som knyter samman Smedjebacken och Söderbärke.