Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiberfart i Särna

Fibern ska sätta fart på Särna och full fart har det varit på grävarbetena som snart är klara.
– Går det som vi hoppas så ska vi ha ett fungerande nät till i vår, säger Hillevi Blomkvist, som är drivande i projektet.

I Särna grävs nu slangen som ska bära fibern ner i backen och parallellt med det blåser man i fibern.

– Vi är nu klara med de flesta byarna från Sörberget och Mickeltemplet bort till Lomkällan och Östomsjön. Kvar är i stort sett bara Nordomsjön, förklarar Per Blomqvist som genom företaget PeRo har sex grävmaskiner igång i Särna, men också i Grövelsjön.

– När PeRo plöjt ner slangen kommer RV el från Älvdalen och blåser i fibertråden. I höst är förhoppningen att vi ska vara klara med fibern och ha svetsat ihop de kopplingar som behövs. Därefter handlar det om att få till det avtal som behövs med en kommunikationsoperatör, något som inom kort kommer att gå ut på upphandling, förklarar Hillevi.

– När vi får fiber så kan fler flytta hit och upptäcka hur bra det är i Särna och ändå sköta ett jobb på distans. Det var så jag kom in i det hela, jag jobbar en hel del på distans och då behöver jag fiberuppkoppling.

Nu växer det nya fibernätet fram, meter för meter i Särna.

– Realistiskt sätt bör vi vara klara med alltihopa i vår, hoppas Hillevi.

Då kommer 150 abonnenter i Särna att ha framtidens kommunikation i sina hem och vara väl rustade när det nuvarande nätet fasas ut. För de som avstått att vara med från början kommer det att bli minst dubbelt så dyrt att ansluta till nätet vid en senare tidpunkt.