Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiberdragningen är i faggorna – grävstart för IP Only/byNet-projektet i Blötberget nästa vecka

Efter månader av tålmodig väntan ska grävdelen i IP Only/byNets fiberprojekt, som totalt omfattar närmare 2 000 villahushåll i Ludvika kommun, komma i gång under nästa vecka.

Annons

Det står klart efter att fiberoperatören haft ett startmöte med entreprenadföretaget AEB i Ludvika. Med början i Blötberget och närliggande byar ska cirka 30 mil fiberoptisk kabel grävas ner i marken.

– Minst en mil fiberkabel i veckan ska vi få ner. Tempot dras ner i villaområden, men i gengäld blir sträckorna längre på öppen mark, säger Thomas Blomberg, vd på AEB.

För AEB är det frågan om det enskilt och hittills största projektet inom FTTH (Fiber To The Homes) i företagets historia.

I och med att avtalet tecknades med IP Only/byNet i vintras investerade företaget i ytterligare tre specialutrustade grävmaskiner för att kunna möta den växande efterfrågan på fiberläggning.

Successivt kommer grävmaskinerna att mullra i gång på flera håll under de kommande veckorna.

– Det kan bli så att vi kommer att ha upp till tio grävlag i gång, fortsätter Thomas Blomberg.

Detta innebär att de närmare 400 hushållen i Sörvik/Norrviks-området (vars fiberprojekt blev klart efter de cirka 1 600 hushållen i storprojektet som sträcker sig från Blötberget/Skeppmora via Saxdalen upp till Grangärde/Nyhammar) inte behöver vänta på "sin tur".

Den tidigare planen var att grävningarna skulle inledas i början av mars. Men av olika anledningar, och kanske främst av att en hel del tänkta grävsträckor har ändrats vilket i sin tur påverkat de nödvändiga markavtalen, har arbetet försenats.

Även om samtliga markavtal inte är klara över hela området räknar man kallt med att de som återstår kommer att var det lagom tills grävlagen är i faggorna.

Thomas Blomberg tillägger:

– I Sörvik-Norrvik är markavtalen klara till 99 procent.

Det stora Grangärdeprojektets lokale kontaktperson Ari Heinonen tycker det känns skönt nu när fiberdragningen kan komma i gång på allvar.

Han har förståelse för att tålamodet hos väldigt många fastighetsägare börjat tryta. Och att många frustrerat undrat varför det inte har hänt någonting på flera månader.

– Jag har ju haft ganska god insyn i projektet eftersom jag suttit med vid mötena. Men en anledning till att det dragit ut på tiden är som sagt att det gjorts en hel del sträckändringar.

– Men nu ska ju grävningarna i gång och målsättningen är fortfarande att projektet ska vara klart under 2016.

Läs mer:

Landsbygd kan få "eget" fibernät

Saxdalen – i väntan på kommersiell fiberaktör

Saxdalen är för stort för bidrag

Konkurrensen om byarna allt hårdare