Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fiberaktör ger upp slaget om tätorter – besked efter välbesökt fibermingel

Att intresset för fiberanslutet bredband blev onsdagens fibermingel i Folkets hus festsal i Ludvika ytterligare ett bevis på. Och att fiber berör och intresserar även äldre blev arrangemanget ett tydligt kvitto på.

Seppo Ruuska, som sedan många år är bosatt i Hammarby, Blötberget, utanför Ludvika, var en av alla grånade herrar och damer som trängdes i festsalen.

För hans vidkommande är det inte längre frågan om fastigheten ska anslutas till ett fibernät, utan mer när grävningen startar.

Blötberget är en av 18 byar i det stora fiberprojektet som företagen IP Only och byNet gav klartecken under sensommaren, och som omfattar mer än 1 200 hushåll.

Även om det fortfarande återstår en rad markavtal innan grävjobb och fiberdragning kan komma i gång stod tjänsteleverantörerna på rad i festsalen för att presentera sina utbud.

Seppo Ruuska var som många andra fundersamma över vilken leverantör de ska välja.

– Vi väntar ju fortfarande på grävningen så det är det är kanske tidigt att bestämma sig nu, påpekade Seppo och medgav att han egentligen inte var så ivrig på att skaffa fiber.

– Men min son som är dataingenjör tyckte att "det är bara att köra på...", tillägger han med ett leende.

Minglandet bland tjänsteleverantörer från Boxer, Comhem och andra företag var dock inte lika aktuellt för alla.

I exempelvis byarna Persbo och Gräsberg finns det fortfarande farhågor om det ska bli en anslutning eller inte.

Och något klart besked kunde byNets marknadsansvarige för region mitt, Johan Lindström, inte ge.

Bortsett från en aspekt, att IP Only och byNet har gett upp slaget om Håksberg och Landforsen. De båda mer tätbebyggda orterna betraktas nu som konkurrenten Telias territorium

– Ja, enligt våra säljare bör fokus riktas mot Persbo och Gräsberg, säger Johan Lindström.

Därmed måste också en ny projektering riggas, som enbart är inriktad på de båda byarna och där den norra gränsen dras vid Malsjön.

– Eftersom det då handlar om ett glesbygdsprojekt kommer vi att behöva få med minst 50 procent av fastigheterna i området.

– Steg ett blir att få fram en ny kalkyl med de nya förutsättningarna för Gräsberg och Persbo, tillägger Johan Lindström.

Det exakta antalet fastigheter/adresser är i nuläget oklart. Klart står dock att till de presumtiva kunderna räknas även fritidshusägarna.