Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FEV vill bygga fjärrvärmerör för 120 miljoner till Borlänge

Falu Energi och Vattens, FEV, styrelse har beslutat att ställa sig bakom projektet med att bygga ihop Borlänge och Faluns fjärrvärmenät när vattenledningen börjar grävas ned runt årsskiftet, en investering på 120 miljoner som betalar sig på tre-fyra år.

– Det känns bra att styrelsen står bakom projektet som innebär en investering i storleksordningen 120 miljoner där vi och Borlänge står för hälften var. Nu ska frågan upp i Falu kommunfullmäktige och motsvarande beslut ska sedan fattas i Borlänge. Sedan bildar vi ett gemensamägt bolag för detta, hoppas FEV:s vd Bengt Gustafsson.

Ser du några risker?

– Ja att vi inte hinner fatta besluten i rätt tid för vi börjar gräva ned vattenledningen runt årsskiftet och det är själva vitsen att vi kan lägga ned båda ledningarna samtidigt.

Hur snabbt betalar sig en sådan jätteinvestering?

– Det beror på hur man räknar. Om vi avstår fjärrvärmeröret så kan kommunen vara tvungna att bygga ett nytt kombikraftverk för att trygga sina el och värmeleveranser och då handlar det om investeringar på mellan en halv miljard och en miljard. Ser man det så betalar sig röret på en gång.

– Men som vi räknar har projektet en pay off-tid på mellan sju och tio år beroende på hur värmepriserna utvecklas. Men kan vi göra det nya bolaget så effektivt som vi hoppas med en systemoptimering av fjärvärmeproduktionen i våra båda städer så kan det här betala sig på tre-fyra år.

– Vi räknar med ett ungefär lika stort fjärrvärmeutbyte mellan våra båda jämnstora städer och tricket är att producera fjärrvärme med det energislag som är billigast just för tillfället och optimera det tillsammans med KP:s panna och SSAB:s spillvärme. Vi har i huvudsak biobränsle i vårt system och Borlänge kör med avfall och beroende på årstid så kan vi optimera samkörningen av båda fjärrvärmenäten och öka lönsamheten, hoppas Bengt Gustafsson.