Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FEV hjälpte Kopparbergs Bryggeri att bli klimatsmart

Falu Energi & Vatten har hjälpt Kopparbergs Bryggeri att bli klimatsmart med pellets från Falun som ersätter oljan och tar bort 97 procent av växthusgaserna

Samma dag som Kopparbergs Bryggeri presenterade sitt nya bokslut för rekordåret 2015 så invigdes den nya mediacentralen på bryggeriet, en storinvestering på 50 miljoner för bättre ekonomi och miljö.

Bryggeriets produktionschef Fredrik Karlsson, berättar

– Ett av projektets syften har varit att skapa en klimatmässigt hållbar energiförsörjning för anläggningen. Under vintern har utvärdering av leverantörer av träbränsle i form av pellets skett. Efter upphandlingsprocessen stod det klart att Falu Energi & Vatten AB i Falun hade den bästa helhetslösningen.

Falu Energi & Vatten AB åtar sig också att återföra askan som bildas vid eldningen till skogsmark:

– Där så sluts kretsloppet. Genom detta så förs de mikronäringsämnen tillbaka som man tagit ut från skogen.

Han understryker att Falun Energi & Vatten AB har ett energisystemtänk när de tillverkar pellets som Kopparbergs värderade högt i utvärderingen av anbuden.

Falu Energi & Vattens kraftvärmeverk i Falun som också eldas med pellets har en torkningsprocess för Kopparbergs pellets som i sin tur ger el via kraftvärmeverkets turbin.

– Vårt behov på 3 000 ton per år ger Falu Energi & Vatten AB möjlighet att producera 800 megawattimmar elenergi per år. Det innebär att den ökade produktionen av grön el kan försörja ungefär 160 villor med hushållsel under ett år som också den är producerad med biobränsle. Detta gör att vårt val av leverantör av pellets bidrar till att mer klimatvänlig el produceras i Sverige vilket naturligtvis påverkade vårt val av leverantör, säger bryggeriets produktionschef Fredrik Karlsson

Projektet innebär att tillgänglig grön el ökar med 1 200 megawattimmar inklusive den besparing av elenergi som sker i anläggningen i Kopparberg till följd av Kopparbergs också köper in grön el till anläggningens behov.

– Utöver elbesparingen innebär investeringen att vi tar bort fossila bränslen och minskar våra utsläpp av växthusgaser med 97 orocent, eller 3 000 ton per, summerar Kopparbergs produktionschef det klimatsmarta miljövalet som bryggeriet gjort.

Fredrik Engström, råvaruchef på Falu Energi & Vatten:

– Det är första gången vi säljer in en helhetslösning till en kund med pellets till aska. Vi har konceptet och entreprenörerna om någon annan också skulle vara ute efter en helhetslösning likt Kopparbergs bryggeri, säger han och berättar att man också levererar pellets till Arctic Paper Grycksbo, Stora Enso pellets och Stora Enso Fors men där ingår inte återföring av askan till skogen.

Ett av kraftbolagets kraftvärmeverk, Västermalmsverket körs helt på biobränsle och ger tillbaka 900 ton aska till skogen per år.

Mediacentralen som Kopparberg kallar anläggningen ska nu trimmas in och den kommer också att ta hand om dagvatten från industriområdet via en damm för sedimentering som skydd för eventuella utsläpp på körytor inom bryggeriområdet.