Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Festmat för tjejer

Det bjuds på festmat varje torsdagskväll i Vansbro, men bara för tio tjejkompisar på högstadiet, som hakat på TV-temat "Halv 8 hos mig".

Det var Elin Håll som kom med idén och mamma Erica, som jobbar som föreståndare på Tandtrollet uppmuntrade Elin att söka ett stipendium från "Ung kultur" i kommunen. Tillsammans med kompisen Hanna Heinstedt fylldes papprena i och snabbt foik de ett beslut om 2000 kronor för deras idé.

– Vi är fem matlag med två i varje som ska laga mat vid fem tillfällen förklarar Elin.

Vid varje tillfälle får mat köpas för 350 kronor, sedan ska den lagas till i skolans hemkunskapskök, serveras och bedömas av de övriga åtta tjejerna.

Först ut var duon Hanna Heinestdt och Moa Lövis och när tidningen hälsade på så slet Wilma Nilsson och Elin Håll med förrätt, varmrätt och efterrätt samt dryck.

– Jag har tidigare provlagat Tacogratängen, men glass har jag aldrig gjort förut, säger Wilma och tillsätter grädde med vaniljsocker i den smurfblå glassen.

– Grädden med vaniljsocker lyfter smaken och gör att iskristallerna blir mindre, säger Wilma och vispar i kapp med klockan.

Elin skickar in förrätten med Pizza toast i ugnen och tar ut varmrätten, det är en minut kvar innan dörren ska öppnas och de hungriga matgästerna släppas in.

– Det är lugnt vi hinner, säger Wilma, och vispar vidare.

Prick halv åtta öppnas dörren och Wilma dansar av glädje att de klarade tidspressen.

Bordet är dukat med inbjudningskort med menyer. Dricka serveras, saft med citron.

– Måltidsdryck blev för dyrt för budgeten, förklarar Elin.

Tio kronor över budgeten på 350 kronor landade måltiden på.

– Vår måltid förra veckan blev lite dyrare, men då handlade vi också in en del kryddor och oljor som finns för övriga, säger Hanna.

När alla fem paren haft sina kvällar ska röstkuverten sprättas och ett segrarpar koras.