Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Festligt då 20 år firades i sim- och ishallen

En tävling mellan några av Älvdalens duktigaste idrottare var höjdpunkten då sim- och ishallen firade 20 år på lördagen.

Annons

Redan i foajen möttes de många besökarna denna dag av festligheter. Musikskolans Ewa Nylander och några av hennes gitarrelever spelade några fina låtar för besökarna.

Därefter blev det skoskydd på och förflyttning in till simhallen. Där märkte MTs fotograf direkt av att ventilationen gjorts om; kameralinsen blev inte alls så fuktig som den blev tidigare.

Konferencieren Jonas Andersson och kommunalrådet Kjell Tenn hälsade alla besökarna välkomna och högtidligheterna inleddes med att en av simhallens mest ihärdiga och flitiga besökare Greta Backlund fick en blomsterkvast och ett årskort till simhallen.

Kjell Tenn berättade att diskussioner om en simhall i Älvdalen började redan 1979 med ett förslag från politikern Sune Pettersson. Sen tog det några år och en ganska bitter strid om simhallen skulle ligga där den nu är eller vid sporthallen. Hur den striden avlöpte vet vi ju sedan 1992 då Älvdalen kunde inviga en av endast åtta 50-metersbassänger i landet under närvaro av bland andra den gamle hockeymålvakten Tretjak.

Anders Olsson, framgångsrik handikappsimmare med VM, SM OS och andra mästerskapsmedaljer berättade lite om sitt framgångsrika liv. Bland annat om hur han simmade snabbast av alla 280 deltagare vid en simtävling utanför San Fransico i USA. Det gällde att simma från den beryktade fängelseön Alcatras till fastlandet och Anders slog det dåvarande rekordet på 28 minuter med ungefär 3,5 minuter och simmade i mål på tiden 24,32, men påstod att det berodde på att arrangörerna sett en vithaj i vattnet innan tävlingen.

– Det var min största bedrift hittills och min största utmaning nästa år blir att simma 30 mil i Klarälven i Värmland, sa han.

Han har också kommit på sjätte plats i Vansbrosimningen trots att hans konkurrenter var Sveriges elitsimmare, utan handikapp.

Sen var det dags för en tävling mellan Älvdalens elitidrottsmän. På startpallarna ställde sig Fredrik Nylund, dragkmapre, Emil Norell skidåkaretalang som slutade alldeles för tidigt, armbrytaren Erik "Bamse" Persson, Sony Carlsson, nybliven Mora IK-spelare som på söndag kan ses i en hemmamatch (i Mora) mot Leksand och Bengt Leandersson, skidorienterare med VM-silver i Åsarna 2004 som bästa placering.

Vinnare i tävlingen, som hade flera lekfulla moment, blev Bengt Leandersson följd av Emil Norell.

Tre elever från Fjäll- och äventyrsledarutbildningen på Älvdalens Utbildningscentrum visade hur man tar sig upp ur en kajak som välter i vattnet.

Dagen avslutades i ishallen med en match mellan Älvdalens och leksans veteranspelare.