Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Festivalen som satt Söderbärke på kartan

Linus Pettersson och hans kompisar Björn Lellky och Niklas af Forselles hade tagit sig från Norrköping för att för första gången vara med på ölfestivalen i Söderbärke.
– Jag gillar det, god stämning, trevliga människor och gott öl, var Linus betyg.

DT träffade trion i vimlet bland 1 700 andra som köpt lördagsbiljetter. Tillsammans med de 800 "plåtar" som såldes slut till fredagen betyder det totalt 2 500 besökare, vilket arrangörerna bestämt vara taket.

Här fanns välbekanta ansikten från bygden men också skiftande dialekter antydde att en del nog åkt ganska långt för att få uppleva festivalen och hitta sitt eget favorit-öl.

53 deltagande små-bryggerier är rekord.

Det är tionde gången nu som ölens vänner i Söderbärke bjuder likasinnade på möjligheten att smaka något annat än Systembolagets produkter eller import-öl från Tyskland.

Lars Bergkvist från Harnäs har varit med under alla tio åren och sett festivalen växa från blygsam nivå till ett välkänt begrepp bland småbryggare och öl-konnässörer över hela Sverige.

– Det är en härlig blandning av åldrar och människor och som har ett gemensamt öl-intresse. Det enda jag egentligen saknar är möjligheten att få träffa bryggarna och prata lite med dom om deras öl, tyckte Bergkvist.

Kanske något för festivalgeneralen Thomas Husing och hans kompisar att försöka förverkliga till ett annat år?

– Den här festivalen blir bara bättre och bättre, helt enkelt skitbra, betygsatte Anki Fredriksson från närbelägna Skräddartorp årets upplaga.

Som vanligt röstades årets bästa festival-öl fram av en jury i "samråd" med besökarna.