Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Festival Salute nådde nya höjder

Åskådarna skrek av förtjusning när Festival Salute nådde nya höjder i lördags.
– Den här bomben blir en kokospalm lika stor som fyra fotbollsplaner 250 meter upp i luften, förklarade fyrverkerikompositören Eje Berglund ett par timmar före avfyrandet.

Annons

Förberedelserna inför den 17:e fyrverkerikonserten vid Älvhagen har pågått länge. Eje Berglund och hans sex anställda har planerat och förberett mycket hemma i Gävle.

– Det här ett av de största fyrverkerierna till musik i Sverige, säger han.

En del av pjäserna byggs på pråmar, andra utefter strandkanten med olika hjälpmedel.

– Det är viktigt att det blir variation på fyrverkerierna i tempo och höjd liksom på musiken, det kan inte bara var rock'n'roll.

Eje Berglund är själv gammal musiker och har utvecklat ett sätt att utlösa fyrverkeriet med hjälp av elektroniska trummor.

– När det är levande musik, så kan man inte programmera allt elektroniskt utan då är det lättare att följa musiken med trumstockar, säger han.

Är du nervös?

– Nej, jag är en ganska lugn person, men det kan vara lite pirrigt innan den första grejen går av och man ser att det fungerar.

Några andra som haft mycket att göra de senaste veckorna är BSM:s föräldraförening, kvällens viktigaste grupp som konferencieren Mats Höjer kallade den.

– Jag har bara haft en kväll ledig de sista veckorna, berättade Bengt Persson, en av 120-130 föräldrar som hjälper till.

Föräldrarna bygger och river scenen, styr upp parkeringen, säljer lotter, korv och samlar in pengar genom frivillig kollekt i mitten av konserten.

– Det tycker jag är ganska kul. Det är pengar som går till elevernas resor och läger.

Har du något knep för att få folk att fylla hinken?

– Ja, att vara trevlig, tacka och inte hoppa över någon. Då brukar de få dåligt samvete, säger Bengt med ett leende.

Hur mycket brukar de ge?

– Allt mellan några kronor och en hundralapp. Vi önskar förstås att alla la en hundring.

Lördagen inleddes med att Medwind marscherade nerför backen med facklor. Därefter framfördes ett marsch- och drillprogram av Medwind, Winddrill, BSM och Borlänge Musikskolas Drill.

Thomas Hellström ledde sedan Festival Saluteorkestern i ett nära timslångt program. Orkestern består förutom av Borlänge Skolors Musikkår, BSM, också av Hemvärnets musikkår, Borlänge Blåsorkester och Frälsningsarmens Hornmusikkår.

Sist genomfördes fyrverkeriprogrammet till musik av Georg Friedrich Händel och John Williams. Programmet på cirka 20 minuter fick folk att skrika av förtjusning och förundran innan de nöjda gick hem i fullmånens sken.

Föräldraföreningens ordförande Jan Johansson var också nöjd.

– Vi hade otrolig tur med vädret, det var mycket folk och lugnt både för polisen och Röda Korset, säger han.

Fick ni mycket pengar?

– Vi har inte hunnit räkna än, men det känns väl som att folk håller lite för hårt i plånboken.

Annons