Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Festen i Sågen

Det lär bo cirka 20 innevånare i finnmarksbyn Sågen, men när Svenska rallyt drog genom byn var det fest och fullt med publik.

Annons

Svenska rallyt passerade under lördagen Sågen vid två tillfällen. Specialsträcka 12 och 16 från Tyngsjö till Sågen kördes två gånger.

– Vi blir nog kvar och väntar på att bilarna kommer hit i eftermiddag, trodde Per Eriksson och Erik Helmersson, medan Per gräddade kolbullar till malungsgänget som funnit en kulle med perfekt utsikt.

Just målgången vid Sågen är något av den främsta publikmagneten i hela Svenska Rallyt.

– De sista 500 meterna in mot mål är en upplevelse med all publik och all rök från alla eldar, konstaterade finske Jari-Matti Latvala, som ledde efter sträckan.

Det var inte dimma utan rök från hundratals små värmande eldar, som mötte fartfantomerna när de brakade genom de tvära kurvorna före målet i Sågen.

All publik hade då haft en tuff vandring genom den djupa snön i skogen, på väg upp till kullarna som är perfekta naturläktare.

– Motorsport är bäst och allra bäst är rally, konstaterade Stefan Nornholm från Borlänge, som tillsammans med Robert Engberg följde slutet på specialsträcka tolv.

Det är en uppfattning som delas av alla som sökt sig ut i skogen, tänt eldar, grillar korv och dricker medhavd dryck. Feststämningen är hög redan timmen innan bilarna dyker upp. Föråkarbilar passerar och sedan brakar det loss ordentligt, visserligen med förare långt från snövana som de inledande bilarna från Brasilien, Qatar och Portugal. Men sedan höjs tempot för att kulminera när Patrik Sandell brakar genom kurvorna med tvärställd bil. Snön dammar över publiken och på kullen med bästa utsikten finns hans egen fanclub på plats.

På en annan kulle hejar ett glatt gäng ludvikabor för fullt och allra mest när Mikael Gustafsson passerar, den enda dalaåkaren i årets rally som kommer från just Ludvika.

Efter en timme är del ett av festen över. På kullarna ska det beslutas om man ska stanna och vänta på att etappen ska köras en gång till fyra timmar senare.

Inne i NTO-lokalen i Sågen väntar pytt-i-panna för hungriga rallybesökare. Det är Lars-Erik Jansson som tillsammans med sitt glada matgäng ser till att mat finns när hungriga rallybesökare kommer ner från skogen, antingen för att samla krafter för en ny tur up på kullarna ovanför Sågen eller till någon annan specialsträcka.

– Många kommer in och äter och det är bra för byggnadsföreningen Dristiga som driver lokalen, förklarar Nils-Erik.

Utanför kommer en strid ström skogsvandrare ned mot Sågen, än är festen inte över. Etapp 16 återstår.

– Sedan är det ju marknad nästa lördag och då ska vi ha 700 besökare här i NTO-lokalen, säger Nils-Erik Jansson.

Sågen, finnmarksbyn där folk samlas!