Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ferner får landstingets kulturpris

Karin Ferner från Falun får Landstinget Dalarnas kulturpris 2012.

Annons

Ferner har gjort sig känd för sina smycken och objekt där hon kombinerar textil och silver i en lekfull krock mellan tradition och samtid. Förra sommarens utställning med hennes verk på Dalarnas museum orsakade besöksrekord.

I motiveringen till årets kulturpris står: "Med lekfullhet och självsäkerhet gör hon oväntat nytt av gammalt och ungt. I hennes händer förvandlas papper, tyger, lump och silver till skön konst". Prissumman är 50 000 kronor.

Karin Ferner är utbildad vid Konstfackskolan i Stockholm 1969-74 och bor i Falun. Hon är representerad på Nationalmuseum, Röhsska museet, Nordiska museet samt Värmlands och Dalarnas museum.

Landstinget delar även ut två stipendier som i år går till konstnär Katarina Löfström uppvuxen i Falun och folkbildare Hoff Sven Hedlund från Leksand.

Landstinget Dalarnas kulturstipendium för unga 2012 går till dansaren Markus Rosendal, musikern Linda Hellstrand och konstnär Viktoria Ericols. Anna-Clara Eriksson och Frida Johansson, som står bakom uppsättningen av musikalen Annie i Borlänge, delar på ett av stipendierna.