Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Femtonde moppeträffen och boksläpp

Veteranmopedklubben Blårök laddar för Mellstaträffen för femtonde gången. Årets tema är nostalgi, med nostalgibuss, Svenne Rubins och Ebba Gold.
"Mopedernas Woodstock" blir också bok och boksläppet sker så klart på Mellsta Camping.

Annons

Inne i restaurangen planerar styrelsen högljutt. Alla detaljer ska sitta inför träffen med start torsdag kväll. Runt 900 personer med veteranmopedintresse kommer till Mellsta camping för att vara med.

En nyhet i år är den 240-sidiga boken "Moppefrälst". Classic Motors chefredaktör Thomas Sjölund har genom åren tagit tusentals bilder från träffen i Mellsta och samlat de bästa. Han finns själv på plats vid boksläppet på fredag.

En gemensam nämnare för deltagarna är mopedintresse från 60- och 70-tal. Märken som Zündapp, Honda och Puch får hjärtat att slå glada slag. I år satsar klubben extra på nostalgi, berättar Jan Zidén i styrelsen:

Svenne Rubins spelar och åker först i kortegen genom centrum på lördag. För varje deltagare betalar Blårök tio kronor som går till stöd för välgörande ändamål, i år Djurambulansen Dalarna.

Även Ebba Gold förstärker känslan av sjuttio- och tidigt åttiotal, före EU-mopparnas tid.

Nostalgibussen utgår från Mellsta camping och gör turer i Borlänges stadsdelar med Gösta Jansson som värd.

Utflykterna är i år organiserade. I samlad trupp åker mopedgäng till bland annat Ornässtugan, även till Sellnäs-Kalle för den som vill köra stora grävmaskiner, bandtraktorer och andra stora maskiner.

Lars Forsström visar kartan över teknikbanan som ska stå klar på Mellsta med olika hinder. Tid och rivningar räknas. Han var själv en skicklig åkare på sjuttiotalet och väcker nu liv i tävlingen Sveriges mopedmästare.

– Första priset är en moped, en Compact och en pokal. Så det är värt att skärpa till sig, säger Lars Forsström.

En lätt vånda inför förberedelser brukar vändas till sann glädje under träffen, tycker de medlemmar som DT träffar på Mellsta. De funderar över den stora uppslutningen och uppskattningen för Mellstaträffen.

Borlänges geografiska läge kan spela roll. Deltagare kommer från både norr och söder.

– Vi var kanske också bland de första att ordna en rejäl träff, säger Jan Zidén.

Hela programmet.