Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Femte raka för Federer

Annons

Uppe på läktaren satt Björn Borg och njöt.

Nere på tennisbanan tog Roger Federer plats bredvid honom i historieböckerna.

Men den femte raka Wimbledonsegern blev betydligt svårare än någon tidigare.

När det väl var över föll han ihop på tennisplanen, precis som de senaste fyra åren. Men den här gången var det av mer fysisk och psykisk utmattning än vid någon annan seger i karriären.

Den final mot Rafael Nadal som skulle bli så enkel hade i stället tagit 3.45 timmar och fem set innan han med en enkel smash kunde avsluta.

3_2 i set, 7_6, 9_7), 4_6, 7_6 (7_3) 2_6, 6_2, betydde den femte raka Wimbledon-titeln och en tangering av Björn Borgs rekord, han som satt på hedersläktaren och kommit enbart för att se Federer tangera vad han själv åstadkom 1976-1980.

Och så såg det också ut att bli.

För det här var stundtals inte den Federer som varit så överlägsen på gräs, i alla fall inte förrän det som bäst behövdes.

Han som vunnit 53 raka på gräs och dominerat Wimbledon de senaste åren var under stora delar av matchen osynlig.

I stället fanns en tveksamhet när missarna kom från världsettans sida och i takt med det en känsla att Nadal som blivit en ständig nemesis de senaste åren åter igen skulle lyckas mot Federer.

När spanjoren tog fjärde set och dessutom hade breakbollar i avgörande set, både till 2_1 och 3_2, var Federer så illa ute som han aldrig tidigare varit i någon final. Men det var också då vändningen kom.

Han höll sin serve till 3_2 och gjorde matchens bästa game när han bröt spanjoren till 4_2.

För det var då Federer slet sig loss från de mentala bojor han verkade att bära och äntligen spelade ut med bland annat en briljant backhandslice och en underbar passering. Efter den uppvisningen behövdes det bara två game till innan föreställningen var över.

Segern gav honom nu en plats bredvid Borg som efteråt kom och klappade om och gratulerade. Det var också Federers elfte grand slam-titel i karriären, vilket blir ännu mer imponerande med tanke på att han därmed vunnit en tredjedel av alla grand slam-turneringar han spelat.

Vid 25 års ålder har schweizaren redan säkrat en plats bland tennishistoriens allra största, men det finns fortfarande rekord att slå.

Närmast ligger att bli ensam om att vinna sex raka Wimbledontitlar men också rekordet när det gäller antal grand slam-titlar. Federer saknar tre för att tangera Sampras rekord på 14 titlar.

I US Open senare i år blir han huvudfavorit, liksom i Australian Open nästa år. Segrar där skulle betyda att han i Paris kan tangera Sampras rekord och samtidigt bryta Nadals dominans på grus. I så fall finns möjligheten att Wimbledon nästa år slå båda rekorden.

TT

Mer läsning

Annons