Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Femspråkig film om älvdalska lyfter andra hotade EU-språk

Annons

Två videofilmer om föreningen Ulum Dalska och Älvdalen ska ge inspiration och tips till språkföreningar på många håll i Europa. Det hoppas språkaktivisten Fañch Bihan-Gallic från organisationen Misneachd som kämpar för att rädda språken som pratas bland annat på Irland, i Wales, Skottland och i franska Bretagne.

Den första filmen finns nu på Youtube. Den andra hoppas Fañch få klar ut omkring jul.

Det var i somras som Fañch Bihan-Gallic besökte Älvdalen med sin videokamera. Han hade hört talas om älvdalska språket och det som föreningen Ulum Dalska gör för att rädda det, speciellt när det gäller barn och ungdomar.

Fañch Bihan-Gallic kommer ursprungligen från Bretagne i Frankrike, där man har ett minoritetsspråk som heter bretonska. Nu är han doktorand vid universitetet i Aberdeen i Skottland inom sociolingvistik.

I den första filmen intervjuar han några personer från Ulum Dalska och projekt Wilum og Bellum. De berättar om språkets bakgrund och lite om utvecklingen av Ulum Dalska.

Den andra filmen ska handla om vad Ulum Dalska och projektet gör för att rädda språket, med lektioner i skolan, stipendier, utbildning och produktion av läroböcker och skönlitteratur, musik och dataspel och appar bland mycket annat.

Den första filmen är uteslutande på svenska, men i den andra filmen kommer tittarna att få se och höra personer som talar älvdalska också.

Båda filmerna har textats på bretonska, skotsk gäliska, franska, engelska och till och med svenska. Dessa undertexter kan man välja genom att gå in på ”inställningar-knappen som ser ut som ett kugghjul under filmen och välja det språk man vill ha filmen textad till.

Dessa texter gör att filmen kan förstås av många, många språkintresserade människor runt hela världen. Men det är ju inte bara älvdalska som de får lära om. De får också se många vackra scener från från vår vackra bygd.

- Jag är imponerad av det arbete som älvdalingarna lägger ned för att behålla och revitalisera sitt språk, särskilt bland barn och unga. Jag hoppas att många språkkämpar runt om i världen kommer att bli inspirerade av ert fina arbete genom de här filmerna, säger Fañch Bihan-Gallic.

- Nu ska jag lära mig älvdalska, lägger han till.

Om du vill titta på filmen kan du gå till denna länk: https://www.youtube.com/watch?v=wSCpovaC2RM&t=6s

Björn Rehnström

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel