Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem punkter mot arbetslösheten

I dag är närmare åtta procent i Sverige arbetslösa, det är nästan 400 000 personer.  Det är massarbetslöshet i Sverige. Och nästa år ser dystert ut på arbetsmarknaden, i oktober varslade SSAB 200 personer, andra företag i Dalarna varslades 129 personer i september och 92 personer i augusti.

De första varslen vi såg var inom tillverkningsindustrin, men också inom byggnadsverksamheter och handel syns nu höga varseltal. Och nu har även kommuner och landsting signalerat framtida neddragningar i personal. Utöver detta vet vi att mindre varsel och tillfälliga anställningar som upphör inte syns i statistiken för varsel.

Trots den allvarliga situationen saknar regeringen en nationell kraftsamling för att rusta de löntagare som nu förlorar jobbet. En aktiv arbetsmarknadspolitik kräver också en bättre arbetslöshetsförsäkring, det är grunden för en god omställningspolitik.

LO föreslår nu fem åtgärder för en aktiv arbetsmarknadspolitik

1. Återupprätta en Arbetsförmedling värd namnet.

Arbetsförmedlingen primära uppgift bör vara att sätta in tidiga insatser för att undvika långvarig arbetslöshet. Det är tydligt att mer kompetenshöjande insatser behövs och arbetsförmedlingen ska också arbeta mer med arbetsgivarkontakter.

2. Bygg ut arbetsmarknadsutbildningen kraftigt.

Antalet platser i arbetsmarknadsutbildning behöver utökas och LO föreslår en fördubbling jämfört i dag. I september var det bara 97 personer som fick arbetsmarknadsutbildning i Gävleborg. LO anser också att Arbetsförmedlingen ska kunna bygga upp en egen infrastruktur för arbetsmarknadsutbildning för att effektivt anpassa utbildningar efter behov.

3. Säkerställ grundläggande utbildning för arbetslösa.

Det är en tydligt att antalet arbetslösa utan gymnasieutbildning ökar. LO anser att alla arbetslösa utan gymnasieutbildning ska få möjlighet att skaffa sig det utan att behöva låna ihop finansieringen av sin utbildning.

4. Skapa ökade möjligheter till arbetsplatsförlagt lärande.

Praktik är ett värdefullt inslag i arbetsmarknadspolitiken, för unga likväl som för andra med begränsad arbetslivserfarenhet. LO föreslår att en handledarpeng utgå till den arbetsgivare som tar emot deltagare i arbetspraktik med en särskild handledare utsedd på arbetsplatsen. Kvaliteten i praktiken ska garanteras genom en överenskommelse mellan arbetsgivaren och Arbetsförmedlingen som följs upp i halvtid.

5. Utöka antalet subventionerade anställningar.

Långtidsarbetslösa och arbetslösa med funktionsnedsättning ökar. LO föreslår att användningen av subventionerade anställningar ökar med att kraftigt höja taket för lönesubventionerna.

Karl-Petter Thorwaldsson

är ordförande i LO

Hans Svedberg

är ordförande LO-distriktet Dalarna och Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel