Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem iakttagelser om skabbräv rapporterade till miljökontoret

Fem fall av rävar med skabb har rapporterats in till miljökontoret på Borlänge kommun.

Under den senaste månaden har, enligt miljöinspektör Tomas Skymning, kommunen fått fem samtal där man troligen har sett skabbräv. Det är vid Tunaån i Bro, i Forssa och vid Gammelgården.

– Det är inte lätt att veta om det rör sig om en enda räv eller flera. Skabbrävar rör sig över ganska stora områden och det kan hända att en räv har setts av flera personer, säger han.

Efter det att de första rapporterna kom in om att en skabbräv synts till i älvravinerna vid Gammelgården för en månad sedan satte miljökontoret ut en fälla där.

– En privatperson har vaktat fällan, men någon räv har inte gått in, så nu har vi tagit bort den. Antingen har räven försvunnit från området eller blivit så dålig att den har dött, säger Tomas Skymning.

Han berättar att det är sällan som man lyckas fånga skabbrävar, trots att de på grund av sjukdom tappat en del av sin naturliga skygghet.

Även miljöinspektör Sören Nyström har haft kontakt med Borlängebor under den senaste tiden som har berättat att de sett räv med skabb.

– Ja, jag har fått två samtal och både gällde iakttagelser i Forssa.

Han säger att skabbräv har förekommit i våra trakter ända sedan 1970-talet.

– De är ofta de unga djuren som inte har någon motståndskraft som drabbas av det här skabbdjuret, men förmodligen är det en växande del av rävstammen som börjar få resistens, säger han.

Rävar med skabb tappar delar av pälsen, de får kala fläckar, och ser allmänt luggslitna ut. Även hundar kan smittas, liksom lodjur, varg och mård.

– Det kliar väldigt i pälsen hos djuren som drabbas, de tappar mycket vitalitet och klarar inte att hitta mat i tillräckligt mängd och dukar oftast under av utmärgling, säger Sören Nyström.

Ytterligare ett tecken på att det faktiskt handlar om skabbräv som har iakttagits i Borlänge är att observationer har gjorts dagtid.

– Rävar är ju normalt nattaktiva djur som ligger och trycker på dagarna, men tappar ofta en del av skyggheten för att de blir så koncentrerade på plågan som drabbat dem, säger han.

Henrik Uhlhorn, veterinär på Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, bekräftar att rävskabb i dag inte är lika omfattande som då den kom in i landet i mitten på 1960-talet.

Värst härjade rävskabben för cirka 30 år sedan, det slog hårt mot populationen som minskade kraftig och lokalt försvann under 1970- och 1980-talen.

– När sjukdomen dyker upp nu är det mer som spridda fall, vissa djur smittas och dör och sedan försvinner skabben, säger Henrik Uhlhorn.

Han konstaterar att det nu är en etablerad sjukdom hos dem som skabbdjuret samexisterar med, att det finns en viss form av jämvikt.

– Ja, så är det ju med de flesta sjukdomar när de dyker upp. De orsakar en stor dödlighet i början, men antingen så knäcker de sitt värddjur, eller så når man en balans. Det är ju inte en fördel för en sjukdom att vara allt för effektiv, säger han.