Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem i baksätet - skägg avslöjade rattfull förare

När polisen stoppat den misstänkte rattfylleristen fanns ingen bakom ratten. Däremot var det fem personer i baksätet. Men skägget och värmlandsdialekten blev förarens fall. Han låg dessutom överst.

En man i 30-årsåldern från Värmland har dömts för grovt rattfylleri. Han stoppades i Sälenfjällen då han körde en mindre lastbil med fyra passagerare och han hade nära 1,7 promille i blodet.

Vid rättegången sa mannen att han varken kunde erkänna eller förneka.

Han hade varit så kraftigt berusad att han inte mindes något av händelsen. Men han tvivlade på att han skulle ha kört berusad eftersom han är emot rattfylleri.

Polisen hade fått larm om den vingliga färden. När man en stund senare stoppade bilen i en rondell så var förardörren låst inifrån och ingen satt bakom ratten.

Däremot fanns fem personer baktill i hytten. Tre av dem var män.

En av dem, den åtalade mannen, låg på ett sådant sätt att polisen kunde misstänka att han hade kastat sig bakåt från förarplatsen när han hade blivit stoppad.

Ytterligare två män fanns i bilen, den ena hade gipsat ben och den andre sov under en jacka med en ölburk i handen.

Polisen bedömde att förmodligen ingen av dessa två hade hunnit komma från förarplatsen till baksätet så snabbt.

Ett vittne kunde bekräfta att det var en man som hade kört bilen och kunde även peka ut den nu åtalade som mannen bakom ratten.

Den värmländska dialekten och skägget var ett par detaljer tillsammans med polisens iakttagelser, som gör att tingsrätten anser det styrkt att den åtalade mannen hade kört bilen.

Att det gått snart tre år sedan händelsen, och nästan två år sedan åtalet väcktes är en förklaring till att tingsrätten frångår sedvanligt fängelsestraff på en månad för grovt rattfylleri.

I stället döms nu mannen till villkorlig dom och 50 timmars samhällstjänst.