Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem dalaåkare till JVM

Nu är skidåkarna som får åka och tävla i junior-VM i Tjeckien uttagna. På damsidan finns bland andra regerande juniorvärldsmästaren Stina Nilsson och Julia Svan. Nu kommenterar JVM-ledaren Anders Byström dalanamnen.

Sju killar och fem tjejer utgör den svenska JVM-truppen i skidor som kommer att åka och tävla i tjeckiska Liberec 20–27 januari. Dalarna har hög representation med Oskar Svensson, Oscar Ivars, Karl-Johan Dyvik, Julia Svan, Stina Nilsson och reserven Anna Dyvik.

Anders Byström offentliggjorde truppen vid lunchtid på måndagen. Så här säger han om skidåkarna från Dalarna:

Stina Nilsson, IFK Mora

– Om Stina Nilsson är det inget snack, hon är vår starka chans i sprinten och har ett JVM-guld att försvara. Nu vet man aldrig vad ryssarna kommer med för gäng, men Stina har en bra chans i sprinten och har dessutom förbättrar sig på distansloppen.

Julia Svan, Vansbro AIK

– Det är jättekul att Julia är tillbaka. Hon var ju sjuk hela förra året och även i höstas, men hon har visat att hon har lätt för att komma tillbaka. Man ser hur lycklig hon är över att få tävla igen och i helgen vann hon skateloppet, så det är ingen tvekan om att hon ska med till Tjeckien. Det blir hennes första JVM. Hon har intressanta kvalitéer och en enorm vinnarskalle.

Karl-Johan Dyvik, SK Leksand

– Dyvik har varit jättestabil i år och har legat i topp hela tiden. Han vann sprinten i lördags och förbättrar sig även på distansloppen. Han har en jämn, hög kvalitet där också och är väldigt allround.

Oscar Ivars, Falun-Borlänge SK

– Han har verkligen visat sig starkast av killarna i höst och vinter.

Oskar Svensson, Falun-Borlänge SK

– Han är två år yngre än de flesta och blir mycket intressant att följa. Han har åkt i klass med de äldre, men det är inte detta mästerskap som gäller för honom i första hand, utan för honom är det ungdoms-OS senare i vinter.

Anna Dyvik, SK Leksand (reserv )

– Vi tar bara ut fem tjejer eftersom de vi har är så starka, men Anna Dyvik är bra att ha som reserv på hemmaplan. Hon har åkt jättebra, men är inte riktigt i klass med de andra. Hon han flyga ner snabbt om någon blir sjuk och är absolut en fullgod ersättare.

Truppen som helhet

– Vi har haft det svårt att hävda oss på killsidan, medan tjejerna är väldigt starka. Och på stafetten är vi ett mycket starkt lag.

Till helgen har JVM-truppen ett uppladdningsläger i Orsa.