Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fem års kö till tandläkaren

"Välkommen till Folktandvården" står det på Landstinget Dalarnas hemsida.
Men först om 4-5 år fick Larz Andersson höra då han ville anmäla sig som hos Folktandvården i Hedemora.
– Jag förstår att det finns kö när man kommer som ny, men 4-5 år är ju orimligt.

Larz Andersson flyttade till Hedemora för cirka två år sedan.

Hela sitt liv har han varit inskriven hos Folktandvården, först i Lindesberg, sedan på olika kliniker i Stockholm där han också bott.

– När jag flyttade till Lidingö fick jag genast ett brev där jag hälsades välkommen till Folktandvården, säger han.

Efter jobbyte och flytt till södra Dalarna, var det dags att skriva in sig hos Folktandvården i Hedemora för att boka tid hos tandhygienist.

– När jag ringde dit blev jag väldigt förvånad. Väntetiden för nya patienter är för närvarande 4-5 år. Så länge vill jag verkligen inte vänta med att undersöka mina tänder.

– Jag blev ombedd att vända mig till en privat klinik, men det tycker jag är lite konstigt. Folktandvården drivs ju av Landstinget Dalarna och är baserad på skattepengar.

Ekvationen går inte ihop tycker han. Här skickar dalakommuner ut tusentals brev för att locka folk att flytta hit, och så kan de inte erbjuda bättre service än så.

Larz Andersson har vänts sig till olika instanser för att uppmärksamma det prekära läget, men har inte stor förhoppning att det ska bli någon ändring.

– Jag ska undersöka om arbetsgivaren har något tandvårdsavtal, men jag får sannolikt skippa Folktandvården och vända mig till privat klinik.

Verksamhetschef Karin Konradsson bekräftar Anderssons uppgifter.

– Tyvärr har vi fått så väldigt många akutfall och nyanlända barn som vi är skyldiga att ta emot i första hand.

– Men vi kan erbjuda honom en återbesökstid om han kan komma på kort varsel.

Det är inte bara Hedemora som har långa väntetider inom folktandvården förklarar Thomas Ylvén som är ordförande i tandvårdsnämnden i Dalarna.

– Det är förstås inte alls bra, men heller inte så konstigt, säger han.

Folktandvården har i första hand ett ansvar för barn och ungdomar samt akutfall. Vuxna tas om hand i mån av tid, vilket brukar finnas.

Men av olika skäl uppstår ibland långa köer. Vissa kommuner har svårt att hinna med på grund av alla nyanlända barn som ofta har stort behov av tandvård.

– Då blir det längre besöksintervaller för befintliga patienter samtidigt som klinikerna inte har möjlighet att ta in nya, säger Ylvén.

Han berättar att det just nu är hyfsad tillgång på både tandläkare och tandsköterskor inom Folktandvården Dalarna.

– Läget har varit stabilt i flera år och Hedemora har en väldigt bra verksamhet.

Däremot är det beklagligt att kliniken har så väldigt lång väntan.

– Jag tycker man ska kunna få en tid relativt snabbt, 4-5 månader inte 4-5 år, säger Ylvén.

Det tycker Hedemoraklinikens verksamhetschef Karin Konradsson också.

– Vi jobbar så snabbt vi bara kan, men vi är inne i ett generationsskifte plus att vi haft vakanser. Till hösten mister vi ytterligare en tandläkare.

Det är svårt för små orter att rekrytera erfarna tandläkare, de nyutbildade är väldigt duktiga men måste få tid att bli varma i kläderna, inte minst för patienternas skull menar hon.

– Har vi bara full bemanning så kommer vi ikapp med tiden.

Just nu är situation extra svår förklarar hon.

– Avesta och Hedemora tar emot 80 procent av de Dalarnas asylsökande. De betyder många akuta fall med stora behov som kräver mycket av våra resurser.

Detta har kliniken påtalat för politiker i flera år enligt Konradsson.

– Bara för att vi har tomma lägenheter är det inte säkert att vi har möjlighet att ta hand om alla som kommer hit.

Det är också en rättvisesak menar hon - visst ska vi ta emot asylsökande och välkomna andra nyinflyttade till kommunen, men när det gäller tandvård bör nog Hedemoraborna gå först.

Folktandvården i Hedemora har cirka 8 500 patienter inskrivna på fem tandläkare.

– Vanligtvis räcker det, men i stället för att ägna en liten stund dagligen åt akuta fall blir det numera halva arbetsdagen. Då bildas långa köer.