Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Felstavad prinsbänk hinner inte ändras innan besöket – "Det är naturligtvist genant"

Stenbänken som Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia fick i bröllopspresent av länsstyrelsen Dalarna är felstavad. Men misstaget kommer inte hinna korrigeras innan prinsparets besök.
– Vi är jätteledsna att vi har gjort fel. Det är naturligtvis genant, säger Jemt Anna Eriksson på Länsstyrelsen Dalarna.

Prins Carl Philip och Prinsessan Sofia fick en stenbänk i bröllopspresent av Länsstyrelsen Dalarna.

Det har dock inte varit dags att överlämna bänken förens nu – under prinsparets planerade besök vid naturreservatet Hykjeberget nästa vecka.

Läs även: Stenhård gåva väntar prinsparet i Älvdalen

På torsdagen upptäckte man dock någonting som såg ut att ställa till det hela rejält – nämligen något så förargligt som ett felaktigt bindestreck.

På bänken står det nämligen ingraverat "Till Prins Carl-Philip och Prinsessan Sofia". Men något bindestreck har prinsen inte i sitt namn.

Läs även: Så mycket betalar du för Kungahuset (Premium)

Och det är helt enkelt den mänskliga faktorn som ligger bakom misstaget, berättar Jemt Anna Eriksson, funktionssamordnare på länsstyrelsens naturvårdsenhet.

– Felskrivningen har gjorts här på länsstyrelsen, i beställningsunderlaget till leverantören. Så de har inte gjort något fel, utan gjort precis enligt beställning.

– Vi är såklart jätteledsna att vi har gjort fel – det är det enda vi kan säga. Det är naturligtvis genant, och vi vill inte på något sätt vara respektlösa.

Planen var från början att plocka ner bänken från berget med helikopter, slipa och gravera om den och sedan köra tillbaka den innan prinsparets får se den nästa vecka.

Läs även: Prinsparet skjuter på sitt besök i Dalarna

Men efter att under fredagen ha diskuterat frågan, samt varit i kontakt med hovet, har man nu tvingats ändra sig.

– Vi har undersökt om man skulle kunna korrigera felet innan deras besök, men landat i att det inte är möjligt, säger Jemt Anna Eriksson.

Misstaget får alltså stå kvar så länge.

– Vi får fortsätta undersöka det här längre fram, men när och hur kan jag inte svara på.

Bänken kostade länsstyrelsen och skattebetalarna 26 625 kronor.

Vad kommer det här misstaget att kosta?

– Det kan vi inte svara på än.

Vem kommer att få ta kostnaden?

– Det är ju länsstyrelsens kassa, så att säga. Länsstyrelsen jobbar med att tillgängliggöra skyddade områden – och den här bänken kommer ju att vara till för oss alla sen. Så det här är en sådan utgift.

Läs även: Kärlekssagan som gav Dalarna en prins

Läs fler nyheter från Älvdalen