Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel siffror från Brunnsviks ledning

I debattinlägget, skrivet (17/10) av ledningen för Brunnsviks folkhögskola förekommer uppgifter som vi från fastighetsägarens sida vill kommentera.

Uppvärmningskostnaderna för de hyrda husen uppges vara fyra miljoner kronor per år. Hyresgästen köper själv energi (pellets, olja och el), men beloppet stämmer inte med den totala kilowattförbrukningen. Energikostnaderna bör ligga under tre miljoner kronor per år. Att jämföra med uppvärmningskostnaderna för en industrilokal är inte relevant. De hyrda lokalerna på Brunnsvik används för utbildning och boende, inte för industriell produktion.

I inlägget hävdas att lokalerna är dåligt underhållna och att det skulle kosta fastighetsägaren 60 till 90 miljoner att renovera dem. Skicket på utbildningslokalerna är inte dåligt, vilket även gäller för matsal och merparten av uthyrningsrummen. Från och med i år har vi satt fokus på det yttre underhållet. Arbetet har påbörjats, men tills vidare begränsats efter det att folkhögskoleföreningen sade upp hyresavtalet för avflyttning. Att det skulle kosta mellan 60 och 90 miljoner att totalrenovera hus och lokaler är en uppgift som definitivt inte kommer från oss.

Uppgiften om att folkhögskoleföreningen kommer att lägga sex miljoner mer på utbildning eftersom man framöver slipper hyres- och driftskostnader ser tyvärr ut att bygga på antagandet att de lokaler man avser hyra i Borlänge är gratis. Det bör noteras att Brunnsviks folkhögskoleförening under 2011, enligt årsredovisningen, omsatte totalt 28,3 miljoner kronor.

Fördelningen var 16,4 miljoner i bidrag från stat och landsting, två miljoner från uppdragsutbildningar och 9,9 miljoner från kursgårdsintäkter. Alla kursgårdsintäkter försvinner naturligtvis när verksamheten flyttas till Borlänge. Föreningens vinst 2011 uppgick till 1,2 miljoner kronor. Att nästan tio miljoner kronor av omsättningen kommer från elevers internatboende och kursgårdsgäster har haft en tendens att försvinna i alla de jämförelser som görs mellan driftskostnader och statsbidrag.

Enrico Barile

representerar Brunnsvik Förvaltning AB

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel