Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel motiv för avslag

Omsorgsnämnden får ompröva sitt beslut.
Det fastställer både förvaltningsrätten och kammarrätten som menar att nämnden använder sig av felaktiga motiv.

En Långshyttebo ansökte om bostadsanpassningsbidrag - BAB, hos omsorgsnämnden i Hedemora kommun i maj förra året.

Hans sjuka dotter kan inte längre ta sig uppför trapporna och bor därför på bottenvåningen där inga dusch- och toalettutrymmen finns.

Eftersom han misstänkte att handläggningen skulle dra ut på tiden och nämnda faciliteter var akut nödvändiga, tog han saken i egna händer och lät bygga ett badrum med hjälp av ROT-avdrag - Skattereduktion för Renovering, Ombyggnad och Tillbyggnad.

Det fick kommunen att avslå hans ansöka.

NN har erhållit så kallat ROT-avdrag vilket inte går att kombinera med andra bidrag från kommun, stat eller landsting, skriver nämnden i sitt beslut.

Mannen överklagade till Förvaltningsrätten i Falun som gör bedömningen att Hedemora kommun har fel.

"Någon bestämmelse i BAB som medför hinder mot att utge bostadsanpassningsbidrag för en åtgärd för vilken sökande redan erhållit ROT-avdrag finns inte."

"Inte heller i övrigt finns skäl att avslå ansökan på den av nämnden åberopade grunden."

Förvaltningsrätten påpekar också att det är betydligt mer förmånligt att erhålla BAB än ROT eftersom det täcker hela utgiften, inte bara halva arbetskostnaden.

Omsorgsnämnden överklagade domen till kammarrätten och efterlyste ett klarläggande samt att få veta hur den "skäliga kostnaden" ska beräknas.

Kammarrätten avvisar yrkandet om "skälig kostnad" eftersom nämnden inte gjort någon materiell prövning.

I övrigt avslås nämndens överklagan. Enligt kammarrätten finns inget hinder för nämnden att pröva en ansökan om bostadsanpassningsbidrag.