Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel av polisen att fota kriminella

Kränkande.
Det tyckte de två medlemmarna i det kriminella gänget, när polisen fotograferade dem.
Och det kan JO förstå.
Nu kritiseras polisen Dalarna för att ha tagit bilder på männen.

Händelsen ägde rum i centrala Falun i slutet av juni förra året.

En polispatrull såg då tre personer hänga längs Holmgatan, varav två bar västar med märket Outlaws på.

Polisen visste att just Outlaws, som är ett kriminellt gäng, var i färd med att etablera sig i länet och patrullerna hade fått direktiv om att vara extra uppmärksamma.

Just i Falun fanns sedan en längre tid redan det rivaliserande gänget Red Devils, en supportgrupp till Hells Angels, och polisen var rädd för att Outlaws etablering skulle kunna innebära oroligheter.

Därför hade patrullerna fått i uppdrag att hålla extra koll på individerna i de olika grupperna och i största möjliga mån dokumentera vilka dessa var, för att i händelse av sammandrabbningar kunna göra så snabba insatser som möjligt.

Tillbaka till Holmgatan igen, så inledde den aktuella patrullen ett samtal med de båda männen som bar västar. Poliserna upplevde att männen inte var särskilt villiga att prata och det såg ut som om de snabbt skulle kunna tänka sig att lämna platsen.

Det gav polisen anledning att tro att männen hade någonting att dölja, möjligen vapen, och ett beslut togs om att de skulle visiteras.

Visitering är en tvångsåtgärd som berörda personer inte hade möjlighet att protestera mot. Enligt patrullens utsaga frågade man dock männen om de ville att det skulle ske på en mer avskild plats, vilket västkillarna ska ha sagt nej till.

När inga vapen eller andra olagligheter hittades vid visitationen, tog polisens rättigheter till tvång mot männen slut.

Patrullen ville dock fotografera västkillarna, vilket de ska ha gått med på. Fotograferingen skedde också på gatan, där männen ska ha dirigerats av patrullen, som ville ha så bra bilder som möjligt.

Och det gillade inte gängmedlemmarna.

Efteråt skickade de klagomål till Justitieombudsmannen (JO) rörande falupatrullens agerande, som de upplevt som felaktigt och kränkande.

Polisen Dalarna yttrade sig i ärendet och underströk då att fotograferingen var helt frivillig och skedde med stöd av polisdatalagen, i syfte att samla in underrättelsematerial.

Även rikspolisstyrelsen (RPS) yttrade sig, men var då lite mer tveksam än dalapolisen.

Bengt Svensson, rikspolischef, menade att fotograferingen skedde i nära anslutning till tvångsåtgärden och att föremålen för fotograferingen därför kunde ha känt sig tvingade att medverka.

Att personerna också dirigerats av patrullen ansåg RPS vara direkt felaktigt.

Och det tycker också JO.

I sitt beslut riktar JO nu kritik mot dalapolisen för fotograferingen. JO skriver att fotograferingen framstår som en integrerad del av tvångsingripandet och att det inte finns stöd för det i lagen.