Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fel argument för skattehöjningen

När landstingsledningen skulle försvara skattehöjningen för 2013 var en av orsakerna ökade kostnader till kommunen för övertagande av resterande hemsjukvård. Vid genomförande av Ädelreformen den 1 januari 1992 låg det i uppdraget för respektive kommun och landsting/primärvård med en ekonomisk fördelning.

När nu kommunen ska ta över sjukvården i hemmen hoppas jag det innebär all vård, utom palliativ- och läkarvård. Primärvården ansvarar för sjukvård på respektive vårdcentral dagtid måndag-fredag. Görs en sådan uppdelning innebär det för kommunen övertagande av personal från primärvården. Det blir positivt för de boende med färre antal personer som cirkulerar kring dem. Kommunen får högre drift- och lönekostnader. Primärvården får lägre löne- och driftkostnader med färre leasingbilar, lägre materialkostnader och på sikt lägre hyreskostnader.

Totalt innebär det att respektive vårdcentral och kommun står för kostnaderna inom ramen för sin budget och ingen skattehöjning kan motiveras av överförandet.

Gun

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare