Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Fegt att inte våga förverkliga sina drömmar"

Rädslor är det som hindrar oss från att göra det vi egentligen vill, även om vi hittar på många andra ursäkter.
– Det är fegt att inte förverkliga sina drömmar, säger Johannes Hansen, mental rådgivare från Djurmo som nu kommer med sin första bok.

Annons

"Jag har inte tid", "jag har inte råd", "jag vet inte hur man gör", "jag ska göra det när barnen växt upp", "jag ska göra det när jag går i pension".

Ursäkterna för att inte göra det man vill är många men handlar innerst inne, enligt Johannes Hansen, om att man antingen har drömmen som en verklighetsflykt eller är för rädd för att förverkliga den.

– Vid fikaborden håller folk med och man får bekräftelse på varför man inte kan göra det eller det. Det är bekvämt och enkelt att bara bli klappad på ryggen, men jag bråkar i stället med folks ursäkter. Vill de ta ansvar för sitt liv eller bara vara ett offer för vissa förutsättningar? säger han.

Johannes Hansen är uppvuxen i Djurmo. Han är 28 år gammal och har varit begränsad av sina rädslor i halva sitt liv; rädd för att misslyckas, för vad andra ska tycka och rädd för att vara otillräcklig. Han var livrädd för att läsa högt i klassrummet, vågade aldrig gå fram till den gulliga tjejen på skoldiscot.

– Rädslan hindrade mig från att göra det jag ville. Jag trodde bara att det var vissa som hade vad som krävdes. De kunde. Men inte jag.

Som tonåring kom Johannes i kontakt med personlig utveckling på flera sätt, bland annat genom föreläsaren Bob Proctor.

– Han satte ord på mycket och inspirerade mig. Han var ingen superhjälte, han var en vanlig kille som hade utmanat sig själv. Det hade lett till att han tagit kontakt med massa människor, startat företag och inspirerat människor över hela världen.

Johannes började förstå att de tankarna han hade haft om sig själv inte behövde vara sanna eller - framför allt - inte behövde gälla för resten av hans liv.

I anteckningar från den tiden finns Johannes egna drömmar: Att bli bra på något, vara någon som folk kunde se upp till, göra skillnad, köra en fet bil och ha en snygg tjej som älskade honom.

– Jag märker när jag pratar med gymnasiekids i dag att de pratar om sina drömmar som att de ska förverkliga dem, men de tror ändå inte riktigt på det.

Att ha drömmar inspirerar oss, men när vi väl bestämt oss för att göra verklighet av en dröm, så blir vi rädda, enligt Johannes Hansen.

– Då är det plötsligt inte så jäkla inspirerande längre utan då blir det sjukt obekvämt. Men det är då vi måste hålla oss till den första inspirationen och påminna oss om att vi ska göra det ändå. Det är där träning kommer in i bilden.

Varför ska man förverkliga sina drömmar?

– Gör man det, får man uppleva mer, man känner sig mer levande. Man får en endorfinskjuts och hela ens liv växer. Man blir friare och klarar mer i övrigt. Man tar för sig mer på jobbet och tar ansvar på ett annat sätt.

Drömmar om jorden-runt-resor är oftare en verklighetsflykt än en äkta dröm, menar Johannes. Som mental rådgivare möter han många som drömmer om att vinna några miljoner på triss och tillbringa resten av livet i en solstol. Få håller fast vid den drömmen efter några månaders träning med Johannes.

– Ingen vill bli sysslolös; det är deprimerande. Människor vill i stället bli utmanade, ha aktiviteter och problem att lösa. Sunda utmaningar är sådant man växer och blir starkare av.

Vad drömmer de då om i stället?

– Det kan vara sådant som att lära sig säga nej, ta nästa steg i karriären, få mer tid till familjen, träna upp någon specifik egenskap eller åka på spa-weekend med sin kärlek.

Som för den osäkra unga Johannes som inte tordes prata med tjejen är det ofta rädslor som hindrar människor från att göra vad de egentligen vill. Några av de vanligaste rädslorna handlar om att misslyckas, att ta plats, att vara otillräcklig eller rädslan för vad andra ska tycka.

Johannes Hansen har de senaste åren hjälpt hundratals artister, elitidrottare mediapersonligheter och företagare att komma över sina rädslor för att kunna nå sina mål och drömmar.

Här är hans tips för att övervinna rädslor eller "Fuck your fears" som hans bok heter:

1) Erkänna sin rädsla.

– Då kan man se att man har tagit svåra steg förut och klarat det. Det gör att man blir modigare.

2) Träna sig på att vara nervös.

– Höj rösten och säg vad du tycker även om det är jobbigt. Säg nej, var tydlig och ta plats.

3) Umgås med modiga människor.

– Modighet smittar av sig. Umgås med modiga istället för med sådana som hjälper dig att misslyckas.

4) Acceptera att du är rädd.

– Men gör det du är rädd för ändå. Jag ser mod som en muskel som hela tiden måste tränas precis som man tränar på gym. Man blir aldrig klar.

5) Var stolt och upptäck det du faktiskt gör som är modigt.

Lever du själv som du lär?

– Ja, jag låter inte mina rädslor hindra mig.

Vilken rädsla är du mest stolt över att ha övervunnit?

– Att stå på en scen och prata inför folk och att numera känna mig levande när jag gör det. Det känner jag tacksamhet för.

Vilken är den värsta rädslan du har nu?

– Det är att förlora saker. Att jag till exempel inte ska fixa att hålla samma nivå i en föreläsning igen. Därför måste jag fortsätta träna för att inte känna mig otillräcklig. Man måste fortsätta utmana sig hela tiden. Man måste sluta tänka på att bli klar för det tar aldrig slut.

Annons