Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Feel good från yuppietiden

Falubon Annika Eisen kommer nu med uppföljaren Alfahonan, efter debutromanen Ta hasard.

Titeln syftar på huvudpersonen Kim, en ung och framgångsrik affärskvinna. Sidekicken Alice finns kvar från första boken. Hon är den kloka väninnan som står för moral och eftertanke när Kim kastar sig in i farliga affärer.  Men risktagningarna ger ännu fler miljoner att investera i lyxiga turistorter i Europa.

Grundkapitalet kommer från ett överraskande fynd som Kim gjorde i sitt föräldrahem i Sverige, ett Fabergéägg från en okänd, rysk släkting. Turerna runt ägget fortsätter.

Ett motiv som låg i tiden i fjol, då både Annika Eisen och Leif GW Persson gav ut böcker med Fabergétemat. Leif GW låter den skrupelfrie kriminalkommissarien Evert Bäckström sälja tsarsonens speldosa till Putin för att själv tjäna åtskilliga miljoner.

I Annika Eisens roman får den smarta Kim dubbel utdelning på sitt dyrbara ägg.

Här är det åttiotal, under yuppietiden, före finanskrisernas nittiotal. Kim och Alice kör i öppna sportbilar på Rivieran. De bär Rolexklockor, äkta juveler och Pariskreationer i mötena med affärspartners, älskare och äkta män. Det krävs intäkter från både Fabergéägg och semesterbyar för att hålla karusellen i gång.

Tankarna går till en mix av gentlemannatjuven Helgonet och road movies om fräcka och självständiga kvinnor som kör sitt eget race.  En rolig idé för en feel good-roman. Den saknar dock humorn och distansen i skildringen av yuppieepoken.  

De utförliga  beskrivningarna  av alla  vackra  människor  i dyra kläder, utsökta middagar, sviter på lyxhotell, inviter till berömda konstnärer och exklusiva samlarauktioner blir därför tröttande och lite inställsam.

Tempot och berättarglädjen är det däremot inget fel på, och inte heller detaljrikedomen i beskrivningen av Medelhavsmiljöerna.  Eller det lätta handlaget när berättelsens grande dame förpassar skurken till evigheten.

Det är en lättsam förströelseläsning där hjältinnan enligt genrens regler till slut hittar den stora och sanna kärleken.

Happy end, alltså.