Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Federer storfavorit i Wimbledon

Annons

På måndag spelar Roger Federer sin första match i Wimbledon.

Söndagen den 8 juli lyfter han bucklan som segrare _ allt annat vore en av idrottsårets största sensationer.

Fyra år i rad har han vunnit, den här gången handlar det inte bara om ännu en seger utan också en chans att tangera Björn Borgs svit på fem raka segrar på gräset i Wimbledon. Ingen tror heller att han ska misslyckas. Jonas Björkman, förra året överraskande semifinalist där det väl blev stryk mot just Federer, funderar:

Då har å andra sidan de senaste årens turneringar inte varit någon större utmaning. På fyra år och 28 matcher har han tappat totalt fem set...

Och när den schweiziske världsettans spel ska analyseras finns det så många faktorer som avgör till hans fördel i just Wimbledon:

Vem kan då utmana honom och spräcka sviten?

Björkman tror på förra årets finalist och Federers evige nemesis på grus, Rafael Nadal. Han å andra sidan kommer just nu från en lång och slitsam grusperiod och även om han nådde final förra året hade spanjoren med sina mått en rejäl svacka under senare delen av 2006 och till mars i år då han vann i Indian Wells.

Andy Roddick, USA, hade varit en given finalkandidat om det inte var så att han ställs mot just Federer i en eventuell semifinal. Bland de som skulle kunna peta bort Nadal från finalplatsen på den undre halvan är förre Wimbledonmästaren Lleyton Hewitt och framförallt, serben Novak Djokovic, åttondelsfinalist förra året.

För svensk del handlar det i år bara om tre spelare som alla går in i turneringen på tisdag:

TT

Mer läsning

Annons