Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

FD REKTORN: Jag anar socialdemokraternas dolda agenda är att helt lägga ner Sälens skola

Inga-Maj Fjällborg skriver ett öppet brev till Sofia Söderström, ordförande i Barn- och utbildningsnämnden och Socialdemokraterna i Malung-Sälens kommun med anledning av bussningen av barn från Sälen till Lima.

Av kommunnamnet kan man få uppfattningen att det finns två centralorter i kommunen. Men när man ser på hur politiken drivs just nu kan man misstänka att Sälen står med bara för att dra nytta av ortens goda renommé. Det senaste exemplet på detta är de långt gångna planerna på att degradera Sälens skola till en F-3 skola, och lägga enorma summor på att sedan bygga om delar av den till en jätteförskola.

I vanliga fall brukar man lägga ner skolor, eller göra om till F-3, på grund av ett för litet elevunderlag eller brist på bra lokaler. Nu gäller dock inget av detta. Sälens skola har ett mycket stabilt elevunderlag, och de fräschaste och mest ändamålsenliga lokalerna i hela kommunen. Ny matsal och utbyggnad av kök gjordes för två år sedan. Trots detta driver Sofia Söderström och Socialdemokraterna ihärdigt att mellanstadieeleverna i Sälen ska bussas till Ungärde för att fylla den lokalen då elevunderlaget i Lima inte räcker till.

LÄS MER: DEBATT: Ser kommunalrådet mig som Sälenmamma enbart som en avelskossa?

SÖDERSTRÖM: Bussa hellre äldre elever än yngre

Besparingsförslag upprör känslor i Sälen

Man verkar tro att kommunens misskötta ekonomi ska räddas om små barn bussas 1-3 timmar per dag istället för att gå på den skola som finns på orten där de bor.

Låt mig redan nu göra klart att detta inte har något med kvaliteten på Ungärde skola att göra, men jag är övertygad om att föräldrar i Lima skulle reagera lika starkt om tanken var den omvända, att Limaelever skulle bussas till Sälen bara för att fylla en lokal.

Den stora frågan är: Varför måste Ungärde skola absolut fyllas med elever från Sälen?

Vid stormötet i Sälen ställde jag frågan till dig, Sofia Söderström (S), varför man inte, istället för att tvinga Sälenelever till långa bussresor, flyttar in lågstadiet i Ungärde till huvudbyggnaden. Då kan man frigöra utrymmen i den separata byggnaden för förskolebarn från Lima. Då slipper man både hyreskostnader för dyra moduler vid förskolan i Lima och busskostnader för Sälenelever med bortåt två miljoner kronor per år.

Kommunen slipper då också riskera att "tappa" de barn som bor längst norrut i kommunen. Något som skulle innebära att Malung-Sälens kommun tvingas betala skolpeng till Älvdalen (cirka 100 000 kronor per barn och år).

På mötet sa Söderström, att ”vi tittar på det också”. Jag har frågat några ledamöter i Barn- och utbildningsnämnden (BUN) om detta men de har vare sig hört eller sett något om det alternativet. Nu vill jag veta på vilket sätt ni har ”tittat” på det, och vilka ”vi” i så fall är?

Man kan naturligtvis säga som Sofia Söderström, ”Bussa hellre äldre elever än yngre” (DT 27 juni). Det kallas dock att ”slå in öppna dörrar” eftersom det är en självklarhet. För mig är ”äldre elever” lika med högstadieelever, inte barn mellan 9 och 12 år. Ja, hellre bussa nioåringar än sexåringar – men varför bussa överhuvudtaget då elevunderlag, lokaler, och engagerad och behörig personal finns?

Det som saknas är dock något som helst realistiskt ekonomiskt underlag för de stora besparingar ni, socialdemokrater, tror er göra.

I den ekonomiska utredning från november 2015 som BUN har jobbat utifrån tas för det första bara de eventuella besparingar som görs i och med en flytt upp. Inga av de många kostnader som tillkommer (för bussar, ombyggnationer, renoveringar och så vidare) finns med. Dessutom innehåller den ett flertal rena märkligheter. Märkligheter som ingen av socialdemokraterna i BUN kunde förklara på mötet.

Som att 37 inbussade Sälenelever ska dela på fyra portioner mat och att lokalytan krymper med 1068 kvadratmeter när skolan fylls med fler barn. Det är inte konstigt att ni får fram en vinst - på papperet – med den sortens beräkningar.

Det är däremot oerhört konstigt att ni är beredda att fatta drastiska beslut som påverkar barns utbildning, välmående och säkerhet – och kommunens ekonomi – baserat på hitte-på-siffror i en bristfällig kalkyl som alldeles uppenbart är upprättad med syftet att stödja socialdemokraternas agenda.

Sofia Söderström skrev i DT att kommunen tappat 200 elever de senaste tio åren. Tappet gäller dock inte Sälens upptagningsområde. Från 2006 till 2016 ökade elevantalet med 26 procent! Med tanke på att elevantalet ökat så mycket i Sälen är det underligt att det är just här ni vill skära ner.

Vilken är den dolda planen vad gäller Sälens skola? Jag kan ana att steg ett är att göra om den till en F-3-skola. Steg två är att plocka bort rektorn i Sälen. Steg tre är att lägga ner skolan helt, eftersom det är svårt att uppfylla läroplanens intentioner till fullo med F-3-skolor.

Intressant vore att veta om det socialdemokratiska partiet i Sälen-Transtrand står bakom förslaget att degradera Sälens skola.

Inga-Maj Fjällborg

före detta rektor Sälens skola

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel