Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fazer får miljoner för asylmaten i Trängslet

Fazer skyller kostnaden på den ekonomiska risk företaget tar.
– Detta är ett helhetsuppdrag. Vi ska ta emot och servera mat till upp till 400 personer med kort varsel. Vi står för lokaler, lokalvård, personal etcetera vilket genererar fasta kostnader som Migrationsverket ersätter oss för, säger kommunikationsdirektör Sofia Liljefors Edlund.

Annons

Företaget pekar på den ekonomiska risk företaget tar vid asylboendet i Trängslet.

– Fazer Food Services har fått i uppdrag att på kort tid starta upp en verksamhet där vi kan servera mat av hög kvalitet till många människor, sju dagar i veckan, i lokaler där vi normalt har annan restaurangverksamhet, säger Sofia Liljefors Edlund.

– Det finns ingen garanterad längd på uppdraget. Som det ser ut nu sträcker det sig fram till nyår, vilket gör att vi riskerar stå med en stor personalstyrka vid uppdragets slut som vi inte har tillräckligt med arbete för, säger hon.

DT har tidigare kartlagt kostnaderna för asylboendena i länet. Inget boende i Dalarna hade då matkostnader som översteg kostnadstaket på 150 kronor per asylsökande och dygn. I oktober var Skinnargården i Malung dyrast med 144 kronor. Matkostnaden var lägst vid Björsjö i Smedjebacken med 88 kronor. I Trängslet får Fazer 572 kronor för samma tjänst.

– Jag vill inte kommentera siffran eller ge mig in i detaljer som rör avtal, säger hon.

Hon betonar företagets situation.

– Vi har inga garantier för antalet måltider per dygn och får betalt baserat på antal ätande. Vi kan i praktiken ha 10 eller 400 ätande per dygn men måste planera för att alltid ha personal på plats och ordning på lokalerna. Utöver själva råvarorna har vi fasta kostnader oavsett antalet ätande och detta återspeglas i priset. Priset varierar därför följaktligen med antalet ätande, säger hon.

Asylboendet i Trängslet har varit verksamt i snart två månader. Boendet har från start haft runt 400 asylsökande, som delvis också kritiserat maten.

– Vi har blivit ombedda att utföra ett uppdrag och det viktiga för oss är att laga mat med kvalitet till de boende utifrån de krav Migrationsverket ställt. Det är ett omfattande jobb. Frågor om oss som leverantör och om kostnadstaket får du ställa till Migrationsverket, säger kommunikationsdirektör Sofia Liljefors Edlund.